Antena 3 CNN Actualitate Afaceri cu terenuri în nordul Capitalei sub patronajul lui Videanu

Afaceri cu terenuri în nordul Capitalei sub patronajul lui Videanu

Afaceri cu terenuri în nordul Capitalei sub patronajul lui Videanu
23 Iul 2007   •   09:04

Evaluări dubioase şi schimburi rapide de terenuri. Pe scurt, afaceri de zeci de milioane de euro. O anchetă comună „Jurnalul Naţional” - „Săptămâna Financiară” arată cum un cerc de interese format în jurul lui Peter Braun, Romeo Tănăsescu şi Adriean Videanu jonglează cu terenurile din patrimoniul Municipalităţii. Toată povestea are ca subiect central un teren din chiar buricul afacerilor imobiliare bucureştene: strada Elena Văcărescu nr. 55 - pe malul lacului Herăstrău, în imediata vecinătate a Satului Francez. Potrivit expertizei tehnice terenul ar avea o valoare de piaţă de 1.630 de euro pe metru pătrat - 15,5 milioane euro, în total.

Pentru că pe suprafaţa solicitată de moştenitoarea terenului funcţiona un depou al RATB, Primăria s-a opus împroprietăririi - cu toate că iniţial Videanu semnase punerea în posesie. Astfel, conflictul a ajuns în instanţă. În septembrie anul trecut, însă, moştenitoarea a vândut terenul aflat în litigiu către Fokus Invest şi Romeo Tănăsescu.

Imediat, evenimentele au luat o cu totul altă turnură. Pe 12 decembrie aceştia s-au prezentat la Primărie pentru a semna un protocol pentru stingerea litigiului. După nicio săptămână s-a întocmit şi raportul de specialitate în vederea efectuării unui schimb. Astfel, o poveste care ameninţa să se întindă încă mulţi ani s-a rezolvat în doar câteva luni, după ce în această afacere au intrat Peter Braun, cunoscut până de curând ca preşedinte al Fokus Invest SRL, şi Romeo Tănăsescu - doi dintre apropiaţii primarului general, Adriean Videanu, susţin cei de la „Jurnalul Naţional”.

La fel ca în cazul parcului Bordei, Primăria i-a oferit lui Romeo Tănăsescu şi firmei Fokus Invest la schimb un alt teren, cel de pe Barbu Văcărescu nr. 102. Terenul are aproape 7.700 de metri pătraţi şi o valoare de 13,7 milioane de euro. În plus, Primăria s-a angajat ca în termen de şase luni să mai ofere un teren care să acopere diferenţa de 1,8 milioane de euro. Societatea Fokus Invest SRL şi Romeo Tănăsescu deţin în raport de 75%, respectiv 25%, respectivul teren.

Antena 3

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close