Antena 3 CNN Actualitate Agresorii din România vor fi monitorizaţi cu brăţări electronice | Ce alte categorii de infractori sunt vizate

Agresorii din România vor fi monitorizaţi cu brăţări electronice | Ce alte categorii de infractori sunt vizate

Agresorii ar putea fi monitorizați începând din acestă toamnă cu brăţări electronice. Sunt vizate mai ales persoanele cu ordin de protecţie, deoarece doar anul trecut au fost raportate peste 40.000 de fapte de violență domestică. Iată ce presupune acest proiect, dar şi ce alte categorii de infractori ar putea purta o astfel de brațară.

Agresorii din România vor fi monitorizaţi cu brăţări electronice | Ce alte categorii de infractori sunt vizate
Sursa foto: equaljusticeunderlaw.org
de Claudia Popovici    |    11 Aug 2022   •   16:44

Proiectul va fi implementat pentru început în București, Iași, Vrancea şi Mureș în perioada 2022-2023.

Potrivit proiectului pilot, MAI va trebui să mai angajeze aproape 50 de ofițeri noi și peste 600 de agenți.

Prin acest proiect vor fi supravegheate persoanele cu ordin de protecție, dar și cei care sunt sub control judiciar sau în arest la domiciliu.

Această metodă de supraveghere va fi implementată și în alte 20 de județe în anul 2024, iar până în 2025 măsura va fi implementată și în restul județelor din țară.

Pentru ca acest proiect să poată fi realizabil România va trebui să aibă cu până la 500 de noi ofițeri de poliție și peste 5.600 de agenți.

Potrivit hotărârii de guvern, achiziția de brațări va fi făcută de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, iar dispozitivul se va monta pe glezna persoanei supravegheate.

Acest sistem ar fi trebuit să fie implementat încă din martie 2022 însă a fot amânat pentru luna octombrie a acestui an.

Rămâne de văzut însă dacă acest termen se va respecta, deoarece surse Antena 3 susțin că există mari șanse ca acest proiect să fie amânat pentru încă un an. 

Firea: "Doar în primele cinci luni, 33.000 de persoane au fost victime ale violențelor acasă sau în familie"

Solicitarea s-a făcut printr-un ordin de protecție, a anunţat miercuri ministrul Familiei, Gabriela Firea.

"Violența domestică trebuie pedepsită, iar victimele protejate! Am stabilit standarde minime și pașii pe care trebuie să-i facă toate instituțiile care asigură asistență, suport și consiliere victimelor adulte și cuplurilor mamă-copil. 

Angajații din serviciile sociale care vor respecta aceste etape, vor ajuta și mai mult victimele violenței domestice. Doar în primele 5 luni ale acestui an, aproape 33.000 de persoane au fost victime ale violențelor acasă sau în familie. 

Am primit semnale că unele victime ale violenței domestice sunt tratate diferit față de altele. Că unii responsabili din serviciile de asistență socială se implică mai mult, iar alții mai puțin. 

Specialiștii Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse Între Femei și Bărbați au gândit un fel de "manual" cu ajutorul căruia poate fi rezolvat fiecare caz în parte. 

Pentru asistența victimelor violenței domestice pașii trebuie să fie aceeași, indiferent de situație: evaluarea inițială, activarea măsurilor de protecție în caz de urgență, evaluarea victimei din punct de vedere personal, social și profesional, iar apoi stabilirea planului de intervenție. Urmând acești pași, specialiștii în asistență socială vor ști care sunt nevoile reale ale victimei și cu poate fi ajutată cu succes. 

Doar în primele cinci luni ale acestui an, peste 4.200 de victime au solicitat să fie departe de agresori printr-un ordin de protecție.

O parte dintre aceste victime au ajuns în 42 de locuințe protejate la nivel național, 20 de centre de recuperare pentru victimele violenței domestice sau în cele 52 de centre de primire în regim de urgență. 

Ordinul pentru aprobarea standardelor minime obligatorii privind aplicarea managementului de caz în cadrul serviciilor sociale destinate victimelor violenței domestice este în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse", a scris ministrul Familiei, Gabriela Firea, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close