Antena 3 CNN Actualitate Alertă alimentară! Semințe de rapiță din România, depistate cu reziduuri de pesticide de aproape zece ori mai mari decât limita maximă admisă

Alertă alimentară! Semințe de rapiță din România, depistate cu reziduuri de pesticide de aproape zece ori mai mari decât limita maximă admisă

Autoritățile sanitare veterinare din Germania au notificat România, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, că au depistat o probă de semințe de rapiță cu reziduuri de fosfan de 0,45 mg/kg, iar limita maximă admisă este de 0,05 mg/kg.

Alertă alimentară!  Semințe de rapiță din România, depistate cu reziduuri de pesticide de aproape zece ori mai mari decât limita maximă admisă
Sursa foto: Profimedia
de Roxana Mihăiescu    |    30 Ian 2024   •   20:10

Lotul de semințe de rapită, provenit din România, nu a mai fost distribuit pe piața germană, după ce o probă prelevată pe data de 8 ianuarie a depistat reziduuri de fosfan de 0,45 mg/kg.

Proba a fost prelevată și analizată la cererea operatorului economic, în cadrul programului de autocontrol, derulat de companii în baza legislației europene.

Lotul respectiv nu era destinat consumului uman, ci aveau utilizare furajeră, astfel că nu există un risc pentru sănătatea umană.

Cu toate acestea, lotul a fost reținut de autoritățile sanitare veterinare germane și nu a mai fost întrebuințat și comercializat, notează Profit.ro.

Citește și: Produsul de pe vremea comunismului care a "reînviat". Acum costă 5 lei şi este la mare căutare printre români

Fosfanul este un pesticid utilizat pentru tratarea cerealelor și semințelor oleaginoase și proteaginoase în depozite, pentru a le proteja de dăunători.

×
Subiecte în articol: seminte de rapita alertă alimentară
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close