Este alertă maximă la centrala nucleară de la Cernobîl care este sub ocupația armatei ruse. Ministrul de externe ucrainean anunță că există un risc major de scurgere de radiați, iar Agenţia Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) anunță că sistemul de monitorizare din centrală nu mai funcționează.
Întrebat despre posibilele riscuri pentru mediu dar şi pentru Europa, Silviu Gurlui, profesor de fizică, a făcut apel la toată comunitatea științifică să se mobilizeze pentru că aceste lucruri care nu trebuie să iasă de sub control.
"Am urmărit cu atenție ce se întâmplă acolo cu senzorii de monitorizare. Vreo 4-5 dintre senzorii din zona centralei nucleare după acel incident, după acea creştere din 25 februarie au mai rămas în picioare, iar de astăzi de la 11:15 nu mai sunt date publice transmise din acea zonă. Senzorii de monitorizare din acea zonă nu mai funcționează.
Eu sper din toată inima pentru a se găsi o soluţie de a repune în funcţiune reţeaua de curent pentru că altfel pot fi probleme. În jurul acestei centrale pe o rază de 15 km sunt senzori care funcționează.
Dacă ar fi vreo problemă vom putea cu siguranța să luăm măsuri. Sunt măsuri de siguranța. Eu cred că este momentul ca toată comunitatea științifică să se mobilizeze pentru că aceste lucruri care nu trebuie să iasă de sub control. Sunt lucruri care au o mare importanta pentru mediu şi pentru Europa întreagă", a spus Silviu Gurlui, profesor de fizică, la Antena 3.
Specialiștii români, anunț după ce au măsurat nivelul de radiații în urma problemelor de la Cernobîl
CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice. Specialiștii au transmis astăzi, prin intermediul unui comunicat, care sunt constatările în urma scurgerilor de radiații de la Cernobîl.
Măsurătorile făcute la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații si nu sunt semnalate depășiri la nivelul teritoriului ucrainean, anunță Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) ,după ce sursa de răcire de la Cernobîl au fost deconectate de la rețea.
„Măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații si nu sunt semnalate depăsiri la nivelul teritoriului ucrainean. Din informațiile primite de la Autoritatea de Reglementare și Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine), a fost confirmată întreruperea alimentării cu energie electrică în data de 09.03.2022, în jurul orei 11. Potrivit protocoalelor de securitate, a fost stabilită conectarea la sursa de alimentare de rezervă ce utilizează sistemele diesel mobile. În prezent, toate sistemele de securitate sunt funcționale, fiind alimentate din generatoarele diesel de rezervă și nu există un pericol pentru mediu sau populație”, transmite CNCAN.
Potrivit sursei citate, rezerva de combustibil este dimensionată pentru perioadele de timp necesare pentru restabilirea alimentării cu energie electrică, funcționarea generatoarelor diesel de rezervă putând fi prelungită după necesități prin realimentare cu combustibil până la reconectarea cu rețeaua națională de energie electrică.
„În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației”, se arată în finalul comunicatului.
Ministrul ucrainean: "48 de ore până la dezastru"
Azi, ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galușcenko, a declarat pentru BBC că autoritățile de la Kiev nu au acces la informațiile de monitorizare și, prin urmare, nu pot comunica dacă au fost sau nu eliberate substanțe radioactive.
"Trebuie reparată (alimentarea cu energie electrică) cât mai repede posibil", spus Galușcenko. El a arătat că facilitatea nucleară dispune de un sistem de siguranță în cazul întreruperii electricității.
Generatoarele diesel de rezervă pot alimenta centrala de la Cernobîl timp de 48 de ore. După aceea, sisteme de răcire a combustibilului nuclear uzat și depozitat acolo se vor opri, făcând iminente scurgerile radioactive. Războiul barbar al lui Putin pune întreaga Europă în pericol, Putin trebuie oprit imediat", susține Kuleba.
El a făcut apel la comunitatea internațională să ceară urgent Rusiei o încetare a focului și să permită repararea alimentării cu electricitate.