Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila, despre închiderea universităților și a altor instituții: "Ar trebui să pregătim acest moment"

Alexandru Rafila, despre închiderea universităților și a altor instituții: "Ar trebui să pregătim acest moment"

Președintele Societăţii Române de Microbiologie (SMR), Alexandru Rafila, a vorbit la Antena 3 despre închiderea unor insituții sau a unor universități din România cu scopul de limitare a răspândirii coronavirusului.

Alexandru Rafila, despre închiderea universităților și a altor instituții: "Ar trebui să pregătim acest moment"
Sursa foto: Facebook/Alexandru Rafila
de Claudia Simion    |    11 Mar 2020   •   00:06

Rafila a explicat că ar trebui să se ajungă la acest moment doar atunci când va exista o transmitere comunitară a coronavirusului.

„Momentul de închidere a universităților sau a altor instituții care ar putea să își suspende sau să își reducă activitatea este cel în care observăm transmiterea comunitară (în masă – n.r.). Eu acum aș face altceva, aș pregăti acest moment. Cred că cel mai important este ca atunci când vrem să luăm o decizie despre funcționarea unei universități sau a unei instituții publice, să fac o pregătire: Eu într-o săptămână mă pregătesc să închid acea instituție publică. Stabilesc cine stă acasă, merg prin rotație. Firmele, de exemplu, au început, au programe, multe companii, mai ales companiile multinaționale au programe de reducere a prezenței salariaților la lucru și de lucru la domiciliu. Sigur, în industrie nu se poate, în producție nu poți să stai acasă”, a spus Rafila în cadrul emisiunii "Sinteza Zilei" de la Antena 3.

Prof. dr. Rafila a mai spus că ar fi bine ca la discuțiile convocate de Iohannis pentru miercuri, cu premierul și ministrul de Finanțe, să fie prezent și ministrul Economiei.

„Cred că este un lucru care trebuie foarte serios discutat, am văzut că mâine (miercuri – n.r.) o să fie o discuție cu ministrul de Finanțe. În afară de ministrul de Finanțe, cred că este foarte important să fie și ministrul Economiei, pentru că orice țară, dacă nu introduce niște măsuri care se vor prelungi două săptămâni – o lună – două luni, dacă noi nu funcționăm ca țară trei luni de zile, vor fi niște consecințe sociale incredibile. Nu trebuie să ajungem în situația asta. Totdeauna măsurile trebuie luate într-un anumit moment, dar momentul de debut al măsurilor trebuie să fie spațiat de o perioadă de pregătire”, a adăugat Rafila.

×
Subiecte în articol: coronavirus
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close