Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila, după decizia CCR: „Ar trebui să aducem discuția în zona medicală și a responsabilității”

Alexandru Rafila, după decizia CCR: „Ar trebui să aducem discuția în zona medicală și a responsabilității”

Președintele Societății Române de Microbiologie a vorbit despre decizia Curții Constituționale de a declara neconstituționale mai multe măsuri adoptate de guvern în contextul epidemiei de coronavirus, susținând că ar fi mai bine să ne gândim despre cum putem preveni răspândirea coronavirusului.

Alexandru Rafila, după decizia CCR: „Ar trebui să aducem discuția în zona medicală și a responsabilității”
Sursa foto: Hepta
05 Iul 2020   •   22:40

„Ar trebui să aducem discuția în zona medicală și în zona responsabilității fiecărei persoane. Eu sunt convins că și persoanele care au fost în carantină, dacă se duc la domiciliu e bine să se izoleze, să nu își îmbolnăvească alți membri de familie, trebuie puțin să ne dăm seama că aceste norme legislative, juridice și așa mai departe, sunt una, prevenirea transmiterii bolii e o altă discuție și cred că trebuie să ne concentrăm puțin să învățăm, să educăm oamenii, să insistăm asupra măsurilor preventive pe care trebuie să le luăm și să lăsăm la o parte discuțiile de natură juridică”, a spus Alexandru Rafila la Digi 24.

Un bun colectiv

„Până la urmă, păstrarea sănătății e un bun individual și un bun colectiv, în același timp. Cred că oamenii pot să acționeze în sensul ăsta fără să discutăm de încadrarea juridică a unei anumite acțiuni”, a adăugat șeful Societății Român de Microbiologie.

Internarea și carantina, neconstituționale

Curtea Constituțională a declarat pe 26 iunie neconstituțională impunerea internării și carantinării doar printr-un ordin de ministru, fiind nevoie de o lege în acest sens. Judecătorii au mai stabilit că pacienții se pot adresa justiției pentru a contesta “detenția de ordin medical”, deoarece spitalizarea obligatorie este considerată măsură privativă de libertate.

×
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close