Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila: Există riscul să avem al treilea val al pandemiei COVID în România

Alexandru Rafila: Există riscul să avem al treilea val al pandemiei COVID în România

Numărul mare de cazuri noi de coronavirus care apare zi de zi ar putea scădea până la sfârşitul acestui an, dar dacă măsurile luate de autorităţi nu sunt suficiente sau nu se va face corect gestionarea cazurilor, ne putem confrunta cu al treilea val COVID, atrag atenţia medicii.

Alexandru Rafila: Există riscul să avem al treilea val al pandemiei COVID în România
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    17 Noi 2020   •   10:20

Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Naționale de Microbiologie, a spus că un nou val ar putea apărea în primăvara anului viitor, dacă situaţie nu este corect gestionată.

"Noi acum ne găsim, ca să fiu și eu așa în trendul vremurilor, în valul 2. Am văzut că sunt deja țări cum e Japonia de exemplu unde apare al treilea val. Există întotdeauna decalaje între continente, între țări, care țin și de sistemele de sănătate cum sunt organizate. 

Prof. Rafila: Probabil că până la sfârșitul anului se va opri creșterea

Probabil că până la sfârșitul anului se va opri creșterea. Nu știu să vă spun cifre în momentul de față și nici nu vreau să fac speculații. 

Însă este posibil ca după o perioadă de măsuri stricte care vor duce în mod sigur la scădere evidentă, spre primăvară, dacă nu o să reușim să administrăm suficient de mult vaccin, mai ales la categoriile de risc, să asistăm la o nouă creștere începând probabil cu luna februarie. 

Și atunci situația nu se rezolvă decât așa cum spun cele mai optimiste voci, decât într-un an de zile, dacă vom avea acces la vaccin și ne vom organiza suficient de bine încât să administrăm vaccinul și mai ales (...) dacă vom reuși să explicăm populației ce este un vaccin, ce conține el care sunt riscurile, dacă sunt riscuri, care sunt beneficiile încât oamenii să ia decizii informate. Este lucrul cel mai important: să nu forțăm niciodată lucrurile", a spus prof. dr. Alexandru Rafila, potrivit digi24.ro.

Cazurile COVID nealocate pe judeţe, o problemă

Un alt aspect de care trebuie să se ţină cont, spune medicul, îl reprezintă cazurile de COVID-19 care nu sunt alocate pe județe, iar acest lucru este periculos.

"Vedem mii de cazuri în fiecare săptămână, despre care se spune că nu sunt alocate unui județ. Nu știu ce înseamnă asta, că nu sunt alocate. Din punctul meu de vedere, dacă nu știu unde este pacientul, nu pot să fac ancheta epidemiologică și lucrul acesta are consecință pentru că nu pot să identific contacții, infecția continuă să se transmită", a explicat dr. Rafila.
 

×
Subiecte în articol: coronavirus
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close