Antena 3 CNN Actualitate Alimentele sunt mai scumpe, de marţi. Preţul unei pâini creşte cu cel puţin 15 bani

Alimentele sunt mai scumpe, de marţi. Preţul unei pâini creşte cu cel puţin 15 bani

Alimentele sunt mai scumpe, de marţi. Preţul unei pâini creşte cu cel puţin 15 bani
Sursa foto: Foto: Intact Images
01 Feb 2011   •   16:08

Pensionarii şi nu numai ei se uită îngroziţi la preţurile din magazine. De marţi s-au scumpit din nou unele alimente. Producătorii din industria alimentară se tem că majorarea preţurilor pe fondul unei scăderi a puterii de cumpărare îi va determina pe comercianţi să mai salte preţurile pentru a-şi acoperi găurile. Unii producătorii au anunţat pentru începutul acestei luni un nou val de scumpiri la alimentele de bază. Asta după ce în prima lună a anului, preţurile alimentelor au crescut cu aproximativ 20%. Pe lângă scumpirile deja anunţate, de Paşte s-ar putea să plătim mai mult pentru carnea de miel.

“Preţurile o să fie mai mari decât anul trecut pentru că preţul furajelor este dublu faţă de iarna trecută. Dacă mieii nu sunt identificaţi, nu sunt crotaliaţi, acei miei nu putem să-i sacrificăm. Riscăm să fim amendaţi şi marfa să ni se confişte", a declarat Marcel Andrei - preşedintele sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine.



Preţurile la unele alimente au crescut deja. Totuşi preşedintele patronatului din industria uleiului, Viorel Zichil, spune că preţul uleiului ar putea creşte cu doar 3 sau 4 procente.

“Nu va fi această scumpire, nu are de unde să provină. Singurul lucru care ar putea influenţa ar fi din cauza preţului la transport, la benzină poate să aducă un 3-4%, dar nici pe departe 30%. Nu există acest lucru”, a declarat Viorel Zichil.

Oamenii spun că nu pot renunţa la alimentele de bază. Unii vor face mai puţine cumpărături din cauza scumpirilor.

“Mărfurile mai scumpe vor intra mai scumpe din mers. Până se epuizează stocul mergem cu preţurile vechi”, a declarat Istvan Erno, administrator magazin.

Preţul pâinii va creşte cu cel puţin 15 bani. Scumpiri usturătoare se anunţă şi la lapte. Câteva zile însă, alimentele vor mai putea fi cumpărate la preţurile vechi.

La Târgu-Jiu oamenii s-au grăbit să cumpere în aceste zile mai multe alimente la preţuri scăzute.

“De azi de dimineaţă oamenii au luat cu asalt magazinele pentru că au înţeles că se scumpesc alimentele de bază - zahărul, uleiul. Chiar am făcut suplimentări de marfă”, a spus Ramona Popescu, responsabil magazin.

Oamenii spun că vor renunţa să îşi mai cumpere haine pentru a avea bani de mâncare.

×
Subiecte în articol: alimente scumpiri pâine
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close