Antena 3 CNN Actualitate Alocație europeană. Ce sumă ar putea primi pentru copii românii care lucrează în străinătate

Alocație europeană. Ce sumă ar putea primi pentru copii românii care lucrează în străinătate

Comisarii europeni vor ca toți părinții care lucrează în străinătate să beneficieze de alocație pentru copii lor - și asta la nivelul celor din țările în care lucrează. În cazul României, aproximativ 75.000 de copii ar putea primi alocații europene.

Alocație europeană. Ce sumă ar putea primi pentru copii românii care lucrează în străinătate
Sursa foto: Getty Images
de Gabriel Dano    |    24 Aug 2021   •   22:52

Unele țări, așa cum este Germania, au acceptat să plătească diferența, însă altele, cum este cazul Austriei, au refuzat și oferă alocație europeană doar celor care s-au mutat cu părinții, potrivit stirileprotv.ro.

”Dacă sunt ambii părinți în Germania, iar copilul este în România la studii, atunci sunt două opțiuni, ori părinții închid alocația în România și o iau pe cea din Germania, pe toată sau trebuie luată o adeverință de la Casa de Pensii din România și cei din Germania îi vor da diferența, deci se scade suma din România și atunci părinții vor primi diferența în Germania”, a declarat o mamă, pentru sursa citată.

 În Austria, însă, alocația este văzută ca un drept al părinților și nu al copilului. Familiile străine care lucrează pe teritoriul lor, dar care nu și-au luat și copiii, primesc alocații la nivelul celor din țările din care provin.

”Dacă copiii nu locuiesc în Austria, se află în altă țară, oriunde în Uniunea Europeană, părinții primesc o alocație indexata. De exemplu, pentru Romania, alocația este indexata cu 49%. Încasează o alocație care este la jumătate față de copiii care locuiesc în Austria”, potrivit avocatului Milorad Erdelean.

Mulți părinți care lucrează în alte țări nu știu că pot solicita o alocație europeană pentru copii. Iar aceasta poate fi de două sau trei ori mai mare decât cea din România.

Cei mai mulți copii români au părinții plecați în Germania, Belgia, Austria și Italia. În aceste țări, alocația pentru cei mici este cel puțin dublă față de cea pe care o oferă statul român, adică 48 de euro. În Germania, de pildă, copiii primesc 204 euro pe lună, iar în Belgia, suma poate ajunge chiar și la aproape 300 de euro lunar.

De asemenea, Comisia Europeană vrea să schimbe și regulile pentru șomaj, astfel încât cei care își pierd slujba să poată cere ajutorul de șomaj în țările în care au lucrat.

×
Subiecte în articol: alocație europeană
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close