Antena 3 CNN Actualitate Ambasadorul britanic la Bucureşti: Busola Londrei este îndreptată către România

Ambasadorul britanic la Bucureşti: Busola Londrei este îndreptată către România

Ambasadorul britanic la Bucureşti: Busola Londrei este îndreptată către România
Sursa foto: Foto: Intact Images
09 Sep 2010   •   17:06

Ambasadorul britanic la Bucureşti, Martin Harris, a declarat joi că busola Londrei este orientată către România în acest moment. Potrivit acestuia, Marea Britanie se interesează de România din trei motive: economice, de securitate şi politicile europene, relatează Mediafax.

"Pot să spun că, în acest moment, busola Londrei este orientată spre România", a precizat ambasadorul Martin Harris. El a adăugat că va avea un mandat complet diferit ca şef al misiunii diplomatice a Londrei la Bucureşti, faţă de cel al predecesorului său.

"Misiunea mea va avea drept scop principal construirea unui parteneriat nou între doi membri egali ai UE şi ai NATO", a declarat ambasadorul.

"De ce se interesează Londra de România? Aş dori să punctez trei motive principale în acest sens: motive economice, motive ce ţin de securitate şi, în al treilea rând, motive legate de politica europeană", a spus el.

Referitor la motivele economice, Martin Harris a explicat că atât Marea Britanie, cât şi România se confruntă cu provocarea relansării economice, faţă de care ambele state au o abordare asemănătoare.

"Noi sprijinim programul FMI în România şi eforturile autorităţilor de la Bucureşti de a reduce deficitul bugetar. Guvernul de la Londra are un obiectiv similar. În plus, considerăm de ambele părţi că dezvoltarea schimburilor comerciale este esenţială pentru relansarea economică şi crearea de locuri de muncă", a spus Harris.

"În ceea ce priveşte securitatea, militarii români luptă alături de cei britanici în sudul Afganistanului. Noi apreciem foarte mult contribuţia României în Afganistan şi sacrificiile pe care le-a făcut ţara dumneavoastră pe frontul de luptă. Consider că avem o concepţie apropiată în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului", a precizat ambasadorul britanic la Bucureşti.

Potrivit acestuia, România şi Marea Britanie au o viziune similară în privinţa viitorului Europei. "Este vorba despre o Europă deschisă, cu comerţ liber, o Europă mare, care să includă Turcia şi Balcanii de Vest, şi o Europă mai competitivă faţă de China şi India", a mai spus Martin Harris.

Antena3.ro

 

×
Parteneri
Salariul minim nu mai crește de la 1 iulie 2024
x close