Antena 3 CNN Actualitate Ambasadorul Ungariei în România, convocat la MAE

Ambasadorul Ungariei în România, convocat la MAE

Ambasadorul Ungariei în România, convocat la MAE
Sursa foto: Foto: Intact Images
17 Mar 2011   •   10:45
Ambasadorul Ungariei în România, Oskar Fuzes, a fost chemat joi la Ministerul de Externe pentru a discuta despre traducerea declaraţiei premierului ungar Vikor Orban. Acesta ar fi spus, pe 15 martie, la Ziua Maghiarilor de pretutindeni, că ar vrea ca Ardealul şi Ungaria să fie cum au fost odată, adică refacerea Ungariei Mari, care avea în componenţă şi Ardealul.

Potrivit  Mediafax, Oskar Fuzes a sosit la Ministerul de Externe la ora 11.00 şi a discutat cu secretarul de stat Doru Costea. 
Cu ocazia zilei maghiarilor, reprezentanţii MAE au făcut publică o traducere neoficială a mesajului transmis de premierul Ungariei, Viktor Orban.

Şedinţa 
de dezbatere a moţiunii de cenzură, care a avut loc miercuri după-amiază, a fost întreruptă din cauza unui scandal pe tema mesajului trimis de premierul Viktor Orban. 

S
enatorul PNL Puiu Haşotti a cerut introducerea pe ordinea de zi a unei declaraţii de condamnare a afirmaţiilor făcute de premierul Ungariei referitoare la independenţa teritorială. Parlamentarii PDL si UDMR s-au opus. Potrivit lui Puiu Haşotti, discursul premierului maghiar "a jignit naţiunea română şi istoria noastră naţională". 
 


Aceasta este traducerea mesajului:

"Stimaţi concetăţeni! Această zi este sărbătoarea naţiunii. Amintirea revoluţiei şi a luptei de eliberare este importantă, întrucât rezumă, în mod fidel, toţi pilonii importanţi ai identităţii noastre maghiare: mândria noastră naţională, cinstirea limbii şi culturii noastre de sine stătătoare, iubirea noastră de libertate. Toţi maghiarii, fie că trăiesc pe pământul natal, ori în orice altă parte a lumii, simt acelaşi lucru: când vine primăvara, ne punem cocarda în piept şi pornim să sărbătorim.

Sărbătoarea naţională ne oferă ocazia, întotdeauna, să pregătim o analiză a stării naţiunii. Ce am realizat? Avansăm pe un drum bun? În anii trecuţi am sărbătorit printre îndoieli. După multă vreme, putem, din nou, să salutăm primăvara, în libertate. Ungaria s-a schimbat foarte mult, iar acum trăieşte lunile înnoirii. Mai avem multe de făcut, moştenirea noastră ne-a aşezat în faţa unor sarcini care ne pun la încercare. Am avut asemenea datorii, la care nu ne-am priceput şi nici nu am vrut să aşteptăm.

Am înfiinţat Ziua solidarităţii naţionale şi am făcut posibil pentru maghiarii din exterior să îşi obţină cetăţenia ungară fără să-şi părăsească ţinutul natal. Acum ne îndeplinim pe mai departe datoria faţă de naţiune. Noua Constituţie, al cărei proiect l-am înaintat de Ziua Naţională, aşează în sfârşit pe bazele demnităţii crezul nostru naţional, defineşte solidaritatea tuturor maghiarilor şi răspunderea Ungariei faţă de toţi membrii naţiunii. Vă salut pe toţi cu ocazia acestei sărbători frumoase, dătătoare de speranţe. Vă doresc tuturor multă putere, sănătate şi Dumnezeu să vă ajute".




 


×
Subiecte în articol: MAE
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close