Antena 3 CNN Actualitate Imagini de groază la Spitalul din Turnu Măgurele. Muncitori fără mască obligaţi să dărâme un zid lângă mortul de COVID

Imagini de groază la Spitalul din Turnu Măgurele. Muncitori fără mască obligaţi să dărâme un zid lângă mortul de COVID

Mai mulţi medici şi asistente ai spitalului din Turnu Măgurele îl acuză pe managerul instituţiei că a obligat muncitorii să dărâme un perete din morgă, fără ca oamenii să poarte măşti de protecţie, lângă un mort de COVID. Acelaşi manager este acuzat că a cumpărat aparatură de milioane de lei, pe care o ţine nefolosită pe holurile spitalului, de peste un an. În tot acest timp, condiţiile din spital au devenit mizerabile.

Imagini de groază la Spitalul din Turnu Măgurele. Muncitori fără mască obligaţi să dărâme un zid lângă mortul de COVID
de Cristi Popovici    |    12 Mar 2021   •   22:44

Condiţii ca în anii '30, anii înfiinţării, la spitalul din Turnu Măgurele, judeţul Teleorman. Firele electrice ies din pereţi, prizele pot lua foc oricând, oamenii dorm pe paturi din lemn, iar toaletele sunt un adevărat focar de infecţie. În paralel, managerul spitalului face achiziţii de milioane de lei în aparatură medicală care stă nefolosită pe holurile spitalului, de mai bine de un an. Acelaşi manager este acuzat de nenumărate abuzuri de mai mulţi medici. Aceştia au vorbit, în exclusivitate pentru Antena 3, de neregulile din spitalul groazei de la Măgurele.

O asistentă a spitalului şi-a făcut curaj şi a vorbit pentru Antena 3 despre condiţiile mizere pe care ea, colegii ei şi pacienţii le suportă în fiecare zi. "Totul este dezastruos. Sunt fire care atârnă, ca să intri în zona verde a spitalului, dacă ești un pic mai înalt, trebuie să te apleci din cauza firelor care atârnă. Prizele nu au fost schimbate, nu s-a făcut absolut nimic", spune femeia sub protecţia anonimatului.

Condiţii mizerabile filmate chiar de medici în spitalul groazei din Turnu Măgurele

Asistentele şi medicii au filmat cu telefonul mobil condiţiile din spital şi au dat imaginile reporterilor Antena 3. În filmuleţe şi în fotografii se văd toalete insalubre, geamuri cu ramele de lemn prin care intră frigul, prize vechi şi fire electrice ieşind din pereţi.

Radu Nuţu, medic în cadrul aceluiaşi spital, a scos şi el la iveală neregulile din spital, acuzându-l pe directorul Florin Delcea de management defectuos.

"Paturile bolnavilor sunt foarte deterioarate, fiind amplasate plăci de lemn între saltele şi arcuri. Tâmplăria ferestrelor, grupurile sanitare, instalaţia termică, amenajările interioare se află în acelaşi stadiu de degradare", a spus medicul Radu Nuţu.

În urmă cu 2 ani, reporterii Antena 3 intrau în saloanele spitalului din Turnu Măgurele şi filmau paturile vechi de 40 de ani. Motivând că este pandemie, managerul le-a refuzat reporterilor accesul în spital şi acum, deşi zona verde este una non-COVID. În 2019, managerul promitea că paturile vor fi schimbate curând. Au trecut doi ani şi bolnavii dorm tot pe placaje de lemn.

"Nu s-a schimbat nimic la nivel de infrastructura a spitalului. Absolut nimic nu s-a făcut. Nu a făcut nici igienziare, nici nimic, doar achiziţii", a vorbit pentru Antena 3 un medic al spitalului, sub protecţia anonimatului.

Aparatură medicală de milioane de lei zace pe holuri, în cutii, de peste un an

Managerul Florin Delcea este acuzat că nu a făcut nicio modernizare timp de trei ani, de când este în funcţie. A ieşit însă în evidenţă cu o achiziţie de aproape 4 milioane de lei în aparatură medicală, la finalul anului 2019.

Multe echipamente nu au fost niciodată scoase din cutii şi zac şi acum nefolosite pe holurile unităţii. În curând se va pierde garanţia la ele, spun cadrele medicale. În apărarea sa, managerul Florin Delcea spune că echipamentele medicale noi nu au fost instalate din cauza pandemiei de COVID.

"Nu am avut unde să le instalez că nu îmi da voie clădirea, cum este construită, fiind un spital monobloc trebuie să respect nişte circuite, nu pot sa fac eu. Urmează ca săptămâna viitoare, sau săptămâna aceasta să văd dacă este ok, să dăm drumul la aceste aparate, fără probleme", a declarat managerul spitalului Municipal Turnu Măgurele pentru Antena 3, în urmă cu două săptămâni. Cutiile cu aparatură ultra modernă sunt tot pe holuri şi acum. Cât despre condiţiile din spital, managerul spune că a depus un proiect de reabilitare şi aşteaptă finanţare de la Guvern.

Pus să comenteze o serie de fotografii făcut în interiorul spitalului pe care îl conduce, fotografii care arată dezastrul din saloane, managerul a avut acelaşi răspuns ca acum doi ani: "Găsim o soluţie, rezolvăm".

Directorul, război deschis cu mai mulţi medici şi asistente

În tot acest timp, acelaşi director duce un adevărat război cu mai mulţi medici şi asistente din subordine, care îi reproşează modul în care conduce spitalul.

"Atitudinea managerului este una predominant autoritară, abuzivă, uneori trivială", spune medicul Radu Nuţu.

"Personalul rezistă de frică, cu frică maximă. Frică să nu fie daţi afară, asistentele sunt mutate de pe o secţie pe alta. Ttoată lumea lucrează în condiţii de stres din cauza managerului", spune o asistentă a spitalului.

Muncitori obligaţi să dărâme un perete al morgii cu un mort de COVID lângă ei

Personalul acuză şi nenumărate abuzuri ale managerului. Muncitorii ar fi fost obligaţi de acesta să demoleze un perete din morgă, lângă un decedat de COVID. Un filmuleţ făcut în morga demolată fără autorizaţie arată un cadavru într-un frigider vechi, exact lângă locul unde lucrează muncitorii. 

"Să bagi muncitori în morgă, un spaţiu infecţios, un pacient confirmat, în incinta veche. Muncitorii mişunau pe acolo, au spart pe acolo. Era fără măşti, fără nimic", a spus pentru Antena 3 o angajată a spitalului. Directorul a negat informaţia, spunând că muncitorii erau echipaţi corespunzător.

Un document obţinut de Antena 3 arată că lucrările de demolare a clădirii unde funcţionează morga au fost ordonate de director fără obţinerea autorizaţiei de demolare, Inspectoratul de Stat în Construcţii dispunând o anchetă şi, cel mai probabil, amendarea unităţii.

Personalul medical cere acum intervenţia ministerului Sănătăţii la spitalul din Turnu Măgurele. O anchetă a corpului de control va scoate la iveală multe nereguli, spun medicii şi asistentele care au fost de acord să discute cu Antena 3.

×
Subiecte în articol: Turnu Măgurele
Parteneri
Horoscop 1-15 octombrie, cu Cristina Demetrescu. Atenţie la eclipsă!
x close