ANI:Comisia juridică a Camerei Deputaţilor s-a substituit unei instanţe, în cazul deputaţilor Sergiu Andon şi Florin Pâslaru

de A.M.P    |    04 Iul 2012   •   11:31
ANI:Comisia juridică a Camerei Deputaţilor s-a substituit unei instanţe, în cazul deputaţilor Sergiu Andon şi Florin Pâslaru Foto: Mediafax
Agenţia Naţională de Integritate a sesizat, miercuri, Consiliului Naţional de Integritate, întrucât Comisia juridică din cadrul Camerei Deputaţilor s-a substituit unei instanţe de judecată, ignorând deliberat o decizie definitivă, precum şi alte acte ale Agenţiei care produc consecinţe juridice, informează Mediafax.

Sesizarea ANI survine deciziei de marţi a Comisiei parlamentare, prin care s-a stabilit că deputaţii Sergiu Andon şi Florin Pâslaru nu s-ar afla în incompatibilitate, în pofida existenţei unor decizii în acest sens.

ANI arată că acest fapt contravine declaraţie recent adoptată a Parlamentului României privind sprijinirea implementarii noii Strategii Naţionale Anticorupţie 2012-2015, ceea ce pune sub semnul întrebării, în mod grav, existenţa statului de drept şi a separaţiei puterilor în stat.
   
"Agenţia Naţională de Integritate solicită Consiliului Naţional de Integritate declanşarea procedurii operaţionale privind îndeplinirea rolului de garant al independenţei Agenţiei prin luarea unei poziţii publice faţă de Hotărârea adoptată marţi, 3 iulie, de către Comisia Juridică, de Disciplină şi Imunităţi din Camera Deputaţilor de respingere a solicitării ANI de punere în aplicare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul deputatului Sergiu Andon şi a raportului de evaluare cu caracter definitiv în cazul deputatului Florin Pâslaru", se arată într-un comunicat ANI.

Comisia Juridică, a respins, marţi, solicitările ANI privind aplicarea cu celeritate a sancţiunilor disciplinare, respectiv revocarea din funcţie a lui Sergiu Andon şi a lui Florin Costin Pâslaru, deputaţi în Parlamentului României.
   
În acest fel, afirmă ANI, Comisia de resort din cadrul Camerei Deputaţilor s-a substituit unei instanţe de judecată, ignorând deliberat o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi alte acte ale Agenţiei care produc consecinţe juridice.
   
Solicitarea de miercuri a ANI este adresată Consiliului Naţional de Integritate, în conformitate cu art. 3 din Procedura operaţională privind îndeplinirea de către Consiliul Naţional de Integritate a rolului de garant al independenţei Agenţiei Naţionale de Integritate, aprobată prin Hotărârea CNI nr. 7 din 31 octombrie 2011.
   
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, că deputaţii Florin Pâslaru (PSD) şi Sergiu Andon (PC) nu se află în situaţie de incompatibilitate, deciziile fiind luate cu 11 voturi "pentru" şi 3 voturi "împotrivă", respectiv cu 12 voturi "pentru" şi 3 "împotrivă".
   
"Subiectul s-a închis. Nu mă surprinde. Ar fi fost o zi ruşinoasă sub aspectul capacităţii de a înţelege legea şi de a păstra demnitatea Parlamentului dacă se dădea un alt verdict. Pe lege, suntem în templul legii, acasă. Pe lege, situaţia care se referă la mine nu este de incompatibilitate. Faptul s-a petrecut în legislatura trecută, s-a încheiat legislatura trecută, e şi prescrisă pe regulile prescripţiei", a declarat Sergiu Andon.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut Parlamentului revocarea din funcţie a parlamentarilor Sergiu Andon şi Florin Costin Pâslaru, ca urmare a rămânerii irevocabile a deciziilor privind încălcarea legii de către cei doi politicieni.

x close