Antena 3 CNN Actualitate ANPM ascunde informații privind radioactivitatea din România, afirmă Greenpeace

ANPM ascunde informații privind radioactivitatea din România, afirmă Greenpeace

ANPM ascunde informații privind radioactivitatea din România, afirmă Greenpeace
18 Iul 2014   •   13:02

Greenpeace România consideră că Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) este o instituție lipsită de transparență atunci când vine vorba despre informarea publicului cu privire la cazurile de depășire a limitelor de atenționare asupra radioactivității, însă autoritatea de mediu a răspuns că respectivele date sunt publice și se regăsesc atât pe platforma europeană EURDEP, cât și pe site-ul anpm.ro, informează AGERPRES.

Conform unui comunicat de presă al Greenpeace România, organizația de mediu a transmis ANPM o solicitare pentru a primi informații cu privire la cazurile din ultimii zece ani, în cursul cărora au fost măsurate, constatate sau semnalizate depășiri ale limitelor de atenționare asupra radioactivității beta și gama la nivelul aerului, apelor, solului sau vegetației.

Greenpeace România precizează că ANPM a comunicat organizației că 'atingerea sau depășirea limitei de atenționare pentru radioactivitate nu reprezintă un pericol pentru populație și mediu, aceste date nefiind destinate informării publicului'.

În replică, autoritatea de mediu notează că "România, ca stat membru, este obligată să respecte legislația europeană în vigoare pentru domeniul de monitorizare a radioactivității mediului" și informațiile de interes public sunt disponibile atât pe pagina de Internet a EURDEP, la secțiunea ''EURDEP Public map'', cât și la adresa anpm.ro, la secțiunea "Radioactivitatea mediului''.

"Astfel, în baza articolului 35 al Tratatului EURATOM, Agenția Națională pentru Protecția Mediului (...) transmite zilnic către Comisia Europeană, prin Laboratorul Național de Referință pentru Radioactivitate, începând cu data de 10.10.2002, datele rezultate din analizele beta globale a probelor de aerosoli atmosferici, depuneri atmosferice, apă de suprafață, precum și debitul dozei gama. Datele sunt postate în timp real pe platforma EURDEP, accesibilă publicului larg, la adresa de website: https://eurdep.jrc.ec.europa.eu/Basic/Pages/Public/Home/Default.aspx, prin accesarea secțiunii ''EURDEP Public map''. În prezent, ca urmare a diferitelor reorganizări făcute de administratorii acestui site, doar datele privind debitul dozei gama pot fi vizualizate începând cu data de 10.10.2002, restul fiind cu o dată mai recentă. De asemenea, începând cu data 18.03.2011, ANPM postează zilnic, pe website-ul propriu, la Secțiunea ''Radioactivitatea mediului'' rapoarte privind radioactivitatea factorilor de mediu monitorizați zilnic pe teritoriul României (...)'', se arată în informarea ANPM.

Instituția aflată în subordinea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice /MMSC/ menționează că, în ultimii ani, nu au existat situații de pre-alarmă, respectiv situații de alarmă privind valori crescute de radioactivitate pe teritoriul României.


În acest context, autoritatea subliniază că ''nu este deloc o lipsă de transparență în abordarea problematicii de către ANPM, atât timp cât toate rezultatele măsurătorilor se regăsesc ca rapoarte pe site-ul propriu, rapoarte zilnice ce conțin domeniul de variație al valorilor măsurate în ultimele 24 de ore, rapoarte ce pot fi consultate de către publicul larg".

×
Subiecte în articol: Greenpeace informatii
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close