Antena 3 CNN Actualitate Apa de la robinet ? otrava cea de toate zilele

Apa de la robinet ? otrava cea de toate zilele

Apa de la robinet ? otrava cea de toate zilele
24 Iun 2007   •   19:25

Timp de o săptămână, Antena 1 a încercat să vă arate ce fel de apă curge la robinetele românilor. Este apa pe care am băut-o ani la rând fără să ştim la ce riscuri ne expunem. Analizele de laborator făcute pe probe din reţelele publice de distribuţie din şapte mari oraşe au demonstrat că, în funcţie de zonă, apa pe care o bem conţine numeroase substanţe periculoase pentru sănătate. Pesticide, metale grele şi chiar urme de fecale reuşesc să treacă de orice filtrare şi ajung în pahar împreună cu apa de la robinet. Aparent, acestea nu atacă imediat organismul. Dar consumul regulat de-a lungul anilor poate provoca de la toxiinfecţii grave până la maladii cumplite ca Alzheimer sau cancer.

La cererea Observatorului, specialiştii de la Institutul de Cercetări Alimentare au testat calitatea apei de la robinet din şapte mari orase: Bucureşti, Constanţa, Mangalia, Braşov, Târgu Mureş, Iaşi şi Timişoara. În top ca exemple negative se află Constanţa, Braşov şi Târgu Mureş.

La Bucureşti, pesticidele în special DDT-ul, depăşesc limita admisă. Fierberea apei rezolvă doar o parte a problemei. Iar despre clorul folosit la dezinfectare nu se spune că, în apă, produce compuşi cancerigeni, care odată înghiţiţi nu se mai elimină. Nu scăpăm nici de DDT, care este cancerigen. Aluminiul şi, mai ales, fierul, în unele cartiere bucureştene, sunt prezente aproape de limită.
Cancerul este una dintre cele mai grave afectiuni care pot fi declanşate de aceşti compuşi toxici. Studii pe zeci de mii de subiecţi au arătat că doar 5% dintre îmbolnăvirile cu cancer sunt genetice.

?Aluminiul a fost descoperit de câţiva ani indubitabil ca fiind cu efect responsabil de maladia Alzheimer. Cel puţin o persoană din trei este intoxicată cu metale toxice?, a declarat doctorul Ştefan Tiron, specialist în intoxicările cu metale. O treime din copiii din România sunt intoxicaţi mai ales cu aluminiu şi plumb. Aluminiul este principalul responsabil de declansarea maladiei Alzheimer.

Datele arată că peste 30% din români sunt intoxicaţi grav cu substanţe minerale toxice. Din restul, 84% prezintă urme de metale toxice, din fericire, sub nivelul de alertă. Oricine poate afla căror riscuri este supus prin măsurarea nivelului de substanţe minerale toxice prezente în firele de păr şi unghii.

În apa de la robinet există mai bine de 140 de compuşi toxici. Nici unul, însă, nu se distruge prin fierbere. Apa de la robinet nu a omorât pe nimeni. Însă, e bine să ştiţi că azi puţin aluminiu, plumb şi DDT din apă, mâine puţin arsenic din legume, poimâine mercur din peşte aşa ajungeţi să vă îmbolnăviţi grav fără ca măcar să vă daţi seama de unde. În Italia, Franţa, Germania, raportul intoxicărilor cu metale este de 1 la 10 locuitori.

Observator

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close