Antena 3 CNN Actualitate Apar nume noi în Dosarul retrocedărilor ilegale. De ce l-a contactat Hrebenciuc pe şeful CJ Suceava, Cătălin Nechifor

Apar nume noi în Dosarul retrocedărilor ilegale. De ce l-a contactat Hrebenciuc pe şeful CJ Suceava, Cătălin Nechifor

de M.Z.    |    20 Oct 2014   •   08:53

Apar nume noi în dosarul retrocedărilor ilegale. Procurorii susţin că inculpaţii, în frunte cu Viorel Hrebenciuc, l-au contactat şi pe preşedintele Consiliului Judetean Suceava, Cătălin Nechifor, pentru a cumpăra din bani publici un teren care urma să ajungă apoi la ei.

Acesta din urmă neagă însă că ar fi fost contactat vreodată de Hrebenciuc sau de altcineva implicat în dosarul retrocedărilor. 

Procurorii spun că Viorel Hrebenciuc se interesa personal la Consiliul Judeţean Bacău de demersurile făcute de instituţie în procesele civile care vizau terenurile de care era interesat Paltin Sturdza.

Hrebenciuc, interceptat de procurori (1 decembrie 2013)

Domn: Da, domnule preşedinte.
Viorel Hrebenciuc: Salut, boss, ce faci?
Domn: Vă rog, bine.
Viorel Hrebenciuc: Mă, spune-mi şi mie, deci aţi făcut aia, cerere de strămutare, comisia judeţeană?
Domn: Nu, nu, nu, e făcută de Direcţia Romsilva de la Bucureşti.
Viorel Hrebenciuc: De Romsilva, nu de voi de la Bacău?
Domn: Nu, nu, nu de noi, noi nu avem nicio treabă, doar că trebuie să treacă prin noi, ca parte în proces. De Romsilva e iniţiată şi făcută.
Viorel Hrebenciuc: Am înţeles, am înţeles. Bine, hai, vorbim.
Domn: Miercuri, dl. preşedinte.
Viorel Hrebenciuc: Pa, pa.
Domn: Numai bine.
Sursa: Cererea de arestare

Anchetatorii mai arată că Gheorghe Paltin Sturdza a beneficiat pe lângă serviciile avocatului Ioan Adam şi de ajutorul soţiei acestuia, judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov şi ea inculpată în dosar. Aceasta îşi informa soţul despre soluţiile date de judecătorul care se ocupa de procesele de retrocedări.


Interceptări din Dosarul retrocedărilor (6 decembrie 2013)

Adam Ioan: Băi Anca, escrocii ăia de la voi n-au limite, mă. Duce-ţi-vă, dă-o în p... mă-sii.
Adam Anca-Roxana: Nu, ştii cine a rezolvat? La Vasile Moş a fost şi e din Cluj, am avut şi o discuţie cu el, ne-am şi certat aici pe hol. Da, bine, i-a redus, stai să-ţi explic.
……
Adam Anca-Roxana: N-ai cale de atac la asta, ….a turbat aici în birou, da e clar, e lucrătură...
Sursa: Cererea de arestare


Potrivit procurorilor, ulterior acestor discuţii, Gheorghe Paltin Sturdza s-a întâlnit personal cu judecătoarea Anca-Roxana Adam căreia i-a dat o serie de documente.

Interceptări din Dosarul retrocedărilor (19 decembrie 2013)

Sturdza Paltin-Gheorghe: Da, vin eu şi vă aduc, sunt pe drum, nu mai...
Adam Anca-Roxana: Da' unde sunteţi? Eu sunt la Tribunal.
Sturdza Paltin-Gheorghe: La tribunal, da. Păi vin eu la Tribunal.
Sursa: Cererea de arestare
 

În dosarul prin care DNA cere încuviinţarea arestării preventive a lui Hrebenciuc apare şi numele preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor.

"Bengescu Dan Costin, Iacob Sorin Ion, Hrebenciuc Viorel, cu sprijinul lui Olari Aurel, efectuează demersuri pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Nechifor Cătălin Ioan, pentru a-l determina să achiziţioneze din bani publici moşia lui Paltin Gheorghe Sturdza din localitatea Salcea, jud. Suceava, compusă dintr-un teren de aproximativ 10 ha şi un conac. Este de menţionat că imobilele moştenite de către Paltin Gheorghe Sturdza în localitatea Salcea se află în imediata apropiere a Aeroportului Ştefan cel Mare Suceava, care este în subordinea Consiliului Judeţean Suceava", se arată în cererea de arestare.

DNA a cerut în total arestarea preventivă a şase persoane, implicate în retrocedările ilegale de 304 milioane de euro. Printre acestea, senatorul PSD Ilie Sârbu şi şeful Romsilva, Adam Crăciunescu.

Directorul Romsilva este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. Potrivit procurorilor, prejudiciul creat Romsilva în această cauză este de 303.888.615 euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.
 
Romsilva consideră că afirmaţia potrivit căreia, în dosarul retrocedărilor, ar fi fost prejudiciată cu circa 300 de milioane de euro sunt nefundamentate, în condiţiile în care regia este administratorul, nu proprietarul pădurilor statului.

STENOGRAME. Lideri PSD, interceptaţi în dosarul retrocedărilor. Ce voia Hrebenciuc

DNA: Hrebenciuc le-a promis prinţilor Paul şi Lia intervenţii pentru obţinerea unor imobile

Astăzi este ziua dosarelor penale în Parlament. Comisia Juridică din Camera Deputaţilor va discuta despre arestarea lui Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam în dosarul retrocedărilor ilegale

×
Subiecte în articol: Viorel Hrebenciuc

ȘTIRI

Proiect: Închisoare pentru şoferii băuţi, drogaţi sau care nu deţin permis

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close