Antena 3 CNN Actualitate Mitropolia Moldovei, apel către credincioşii care participă la proteste: "Înțelegem durerea lor. Îi rugăm să fie pașnici, să respecte regulile”

Mitropolia Moldovei, apel către credincioşii care participă la proteste: "Înțelegem durerea lor. Îi rugăm să fie pașnici, să respecte regulile”

Este a doua seară de proteste în faţa Catedralei Mitropoliei din Iaşi. Zeci de credincioşi s-au adunat în faţa Catedralei şi cântă imnuri religioase. Mitropolia Moldovei a decis astăzi ca racla cu sfintele moaşte să nu mai fie scoasă mâine în procesiune pe străzile din Iaşi şi face apel la cei care participă la proteste să fie paşnici şi să nu se certe cu forţele de ordine.

Mitropolia Moldovei, apel către credincioşii care participă la proteste: "Înțelegem durerea lor. Îi rugăm să fie pașnici, să respecte regulile”
Sursa foto: Antena3
de Claudia Popovici    |    10 Oct 2020   •   19:45

În faţă Catedralei Mitropoliei din Iaşi s-au adunat aproximativ 70-80 de persoane pentru a intona cântece religioase printre care şi imnul României. Sunt veniţi din toată ţara şi au în mână pancarte cu mesaje care susţin credinţa şi libertatea, candele şi icoane.

„Ardealul, Moldova, Ţara Românească apără credinţa şi libertatea.”, este mesajul pe care un credincios îl ţine în mână.

Deşi Iașiul se află pe locul 2 la nivel național în ceea ce privește rata de noi îmbolnăviri cu coronavirus, majoritatea dintre credincioşii prezenţi astăzi la protest nu respectă nicio măsură de protectie împortiva răspândirii noului coronavirus, nu au măşti de protecţie şi nu păstrează nici distanţarea fizică de 1,5 metri.

În paralel, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei transmit că nu există nicio legătură între ei și manifestarea de la Iași în cadrul căreia credincioșii le-au cerut autorităților să renunțe la restricțiile imuse pentru sărbătoarea Sfintei Parascheva.

„Mitropolia nu are nici o legătură cu acea manifestare spontană care a avut loc și care înțeleg că s-ar putea prelungi, însă înțelegem durerea lor. Este clar că oamenii sunt foarte supărați pentru că statul le restricționează accesul.”, precizează reprezentanţii Mitropiliei Moldovei și Bucovinei

Preotul Constantin Sturzu, apel către credincioşii care participă la proteste

“Îi îndemnăm să se roage, să fie pașnici, să respecte regulile, să poarte masca, să dovedescă că sunt credincioși ascultători. Împărtășim durerea lor… îi rog pe pelerini să nu admonesteze forțele de ordine, nu are nicio vină un jandarm sau un polițist că își face datoria, printre ei sunt oameni credincioși care ei înșiși suferă pentru că se întâmplă chestiile astea”, a declarat reprezentatul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, preotul Constantin Sturzu.

Liderii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) consideră impunerea restricţiilor pentru sărbătoarea Sfintei Parascheva ca fiind o măsură discriminatorie, care încalcă numeroase prevederi legale.

„Uitați-vă în toate normele internaționale. Ceea ce se întâmplă acum este cel mai mare abuz din 90 încoace asupra libertății de conștiință, nu doar de conștiință religioasă, într-o zi poate și alte culte, poate și ateii vor fi supuși unor restricții, nu este corect să discriminzezi pe criteriul religios”, a mai precizat preotul Sturzu.

Citeşte şi: Patriarhul Daniel cere suspendarea deciziei de interzicere a pelerinajelor: O măsură disproporționată şi discriminator

Citeşte şi: Mesajul Părintelui Mitropolit Teofan, după restricțiile impuse la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva: "Durere adăugată la durere”

 

 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close