Antena 3 CNN Actualitate Asigurarea obligatorie pentru maşini se scumpeşte din 2011

Asigurarea obligatorie pentru maşini se scumpeşte din 2011

Asigurarea obligatorie pentru maşini se scumpeşte din 2011
Sursa foto: Foto: jurnal.tvsatrm.ro
17 Noi 2010   •   20:06

Se scumpeşte RCA-ul. Societăţile de asigurare vor ca în 2011 să ceară mai mulţi bani pentru asigurarea obligatorie a maşinii. Dar au şi o veste bună. Dau despăgubiri chiar în cazul unui accident fără cauciucuri de iarnă. Vestea este însoţită de un avertisment: nu vă încredeţi în service-urile şi distrubuitorii care sugerează că asigurările nu vor să plătească dacă nu aveţi anvelope de iarnă.

Amânarea introducerii obligativităţii folosirii cauciucurilor de iarnă a dat o lovitură grea celor care îşi făcuseră planuri mari. Cum e proprietarul unui service din Buzău care, printr-un SMS, a reuşit să-şi pună clienţii de jar. "Asiguratorul îţi despăgubeşte daune NUMAI dacă ai roţi de iarnă. Vino la firmă să îţi facem super ofertă" - aşa suna mesajul.

Service-urile se folosesc de o vorbă aruncată de Ministrul Trasportorilor: “Vor plăti amenzi între 4 milioane şi 20 de milioane, iar în cazul în care se produc accidente nu vor fi despăgubiţi de asiguratori”, potrivit declaraţiei minsitrului Anca Boagiu.

Doar că ministrul nu a mers mai departe şi nu a înştiinţat Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, singura care putea decide asta. Iar companiile de asigurări nici nu se gîndesc să nu plătească despăgubirile.

“Nu există astfel de prevederi restrictive că trebuie să ai cauciucuri de iarnă iarna şi cauciucuri de vară vara în poliţele de asigurare”, a declarat reprezentatul unei societăţi de asigurare. “Este o înţelegere scrisă între noi şi client, nu văd de ce am forţa acest lucru”, a spus Adrian Marin - director executiv al unei companii de asigurare. 



Iarna aceasta singura schimbare pe care o fac companiile de asigurări este legată de RCA. Din 2011 filosofia "cine greşeste, plăteşte" se va vedea în preţul asigurării. Plătesc RCA mai mare cei expuşi la riscuri mari. În cazul unei maşini cu o capacitate cilindrica de 800 cm cubi ar putea să ajungă chiar şi la 740 lei pe an. Pentru o maşină cu o capacitate cilindrică de 6.000 de centrimetri cubi RCA-ul ar putea să coste 2.800 lei.

“Dacă vorbim despre persoane între 18 şi 22 de ani, unde frecvenţa daunelor este mărită, un anumit tip de autovehicule permanent implicate în accidente, acelea vor fi penalizate”, a declarat Adrian Marin - director executiv al unei companii de asigurare.

Pentru şoferii model, asigurarea se scumpeşte cu până la 15%. Companiile au decis să crească preţul poliţei deoarece anul acesta au plătit daune cu 9% mai mari.

×
Subiecte în articol: RCA
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close