Antena 3 CNN Actualitate Aspazia a fost arma ascunsă a lui Băsescu încă din luna iunie. Vezi ce a făcut pentru el atunci

Aspazia a fost arma ascunsă a lui Băsescu încă din luna iunie. Vezi ce a făcut pentru el atunci

Aspazia a fost arma ascunsă a lui Băsescu încă din luna iunie. Vezi ce a făcut pentru el atunci
Sursa foto: Foto: Agerpres
23 Aug 2012   •   22:52

Aspazia Cojocaru este cea care a înclinat balanţa în favoarea preşedintelui suspendat Traian Băsescu. Judecătorul Curţii Constituţionale se pare că este obişnuită cu astfel de decizii, aceasta fiind şi cea care a tranşat lupta privind prezenţa lui Victor Ponta la Consiliul European, aşa cum o demostrează Decizia CCR nr.683  din 27 iunie 2012, publicată în Monitorul Oficial nr.479 din 12.07.2012.

"Soluţia dată în decizie are suport şi în faptul că atât timp cât art.81 alin.(1) din Constituţie consacră noţiunea de "reprezentare", art.102 referitor la rolul şi structura Guvernului, pe cea de "realizare a politicii interne şi externe a ţării", ceea ce presupune o atribuţie de executare. Aceasta nu înseamnă însă că Preşedintele nu ar putea să îl împuternicească pe primul ministru să reprezinte statul la o reuniune de şefi de state sau de guverne. Conjuncţia "sau" prevăzută în art.10 alin.(2) din Tratatul privind Uniunea Europeană nici nu putea să lipsească din formulare, atât timp cât statele au diferite forme de guvernământ: republică prezidenţială, semiprezidenţială, parlamentară, monarhie. În România forma de guvernământ fiind republica semi-prezidenţială, Preşedintele, potrivit Constituţiei, reprezintă statul român, care nu este doar un drept, ci şi o obligaţie. Nu s-ar putea face o partajare a reprezentării statului român la astfel de întruniri internaţionale după domeniile ce se discută, întrucât nicio problemă, indiferent de natura sa, nu poate fi disjunsă de politica economică, socială, culturală a unei ţări.

Preşedintele trebuie să fie însoţit în delegaţie de miniştri şi persoane specializate pe diferite domenii. Susţinerea că România face parte din Uniunea Europeană şi că toate problemele care se pun ţin de politica internă a statelor nu poate fi susţinută, întrucât din Uniunea Europeană fac parte, potrivit Tratatului privind Uniunea Europeană, state independente şi suverane, chiar dacă unele aspecte privind suveranitatea sunt condiţionate de actele pe care le adoptă Uniunea Europeană prin organele sale.

Existenţa conflictului dintre aceste autorităţi publice poate fi motivată şi prin faptul că Parlamentul a adoptat la data de 25 iunie 2012 Legea privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, aflată pe rolul Curţii Constituţionale pentru verificarea constituţionalităţii ei.

Aşadar, socotesc că reprezentarea statului potrivit actualei Constituţii revine Preşedintelui României, aşa cum reiese din interpretarea art.80 alin.(1)."

Descarcă Decizia CCR nr. 683 din 27 iunie 2012

×
Subiecte în articol: aspazia cojocaru
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close