Atenție! O nouă metodă de înșelăciune face victime printre români. Poți pica extrem de ușor în capcană!

de Gabriel Dano    |    03 Aug 2020   •   22:30
Atenție! O nouă metodă de înșelăciune face victime printre români. Poți pica extrem de ușor în capcană!

O nouă metodă de înșelăciune face victime printre românii creduli și fără prea multă experiență pe internet. Din fericire, oamenii legii au reușit să anihileze mai mulți indivizi care foloseau această metodă. Șapte persoane, între care șase nigerieni,sunt acuzate că au înșelat mai multe persoane, după ce au simult relații amoroase cu acestea.

Potrivit procurorilor, metoda de înșelăciune numită „scrisoarea nigeriană” este una dintre cele mai frecvente pe internet.  Șase dintre indivizi au fost reţinuți și prezentaţi, cu propunere de arestare preventivă, judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Brașov, care a admis propunerea procurorilor.

Oamenii legii au descoperit că mai multe persoane au depus sume importante de bani în conturile care erau indicate de indivizi, sub diferite pretexte. Practic, înșelătoria comisă prin intermediul internetului, se se bazează pe încrederea celor care se lasă subit abordați, de obicei oameni creduli și fără multă experiență online, de către o femeie sau un bărbat, care le devine iubit(ă). După ce le câștigă încrederea, artizanii loviturii cer sume de bani pentru a crea sau pentru a păstra legătura amoroasă.

În ce constă metoda 'scrisoarea nigeriană'

„Datorită avansului tehnologic și aplicațiilor de ultimă generație accesibile gratuit de pe internet direct pe telefon sau calculator, în ultima perioadă, scrisorile nigeriene au devenit tot mai sofisticate deoarece infractorii folosesc limba de origine a victimei și comunică prin intermediul unor aplicații criptate precum WhatsApp și Messenger Facebook, ceea ce face îngreunează mult atât identificarea infractorilor cât și dovedirea faptelor lor.

Sumele de bani obținute de la victimele credule nu sunt însușite, de obicei, direct de către destinatarul lor final, ci parcurg circuite financiare complicate, fiind transferate de la o persoană la alta, de pe un cont pe altul, prin diverse medii financiare bancare și nebancare (așa-numitele „conducte”), folosindu-se diferite justificări, scopul fiind acela de a se crea o mai mare aparență de legalitate a încasării finale și o credibilitate sporită a provenienței sumei de bani dintr-o operațiune reală de către dobânditorii subsecvenți până la beneficiarul final”, arată procurorii, într-un comunicat.

ExitPOLL
x close