Antena 3 CNN Actualitate Miron Cozma, pus sub acuzare în dosarul "Mineriada". Cico Dumitrescu şi Cazimir Ionescu, urmăriţi penal

Miron Cozma, pus sub acuzare în dosarul "Mineriada". Cico Dumitrescu şi Cazimir Ionescu, urmăriţi penal

Miron Cozma, pus sub acuzare în dosarul "Mineriada". Cico Dumitrescu şi Cazimir Ionescu, urmăriţi penal
22 Oct 2015   •   14:27

La mai bine de 25 de ani de la mineriada din iunie 1990, când patru oameni au murit, iar alţi 1.000 au fost răniţi, procurorii anunţă începerea urmăriii penale împotriva mai multor foşti demnitari pentru infracţiuni contra umanităţii. În tot acest timp au existat zeci de dosare, închise sau comasate.


UPDATE 14.27 - Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a fost pus sub acuzare joi în dosarul "Minerada", de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit Agerpres.

UPDATE 13.05 - Miron Cozma a spus la ieşirea de la Parchetul General că el a fost bătut de mineri şi a luat bătaie din cauza lui Marian Munteanu, căruia i-a salvat viaţa.

____________________________________

Ştirea iniţială 08.19


Audierile la Parchetul General în dosarul Mineriadei din iunie 1990 continuă şi astăzi.
 
După ce fostul preşedinte Ion Iliescu a fost pus sub urmărire penală şi are calitatea de suspect, în faţa anchetatorilor ar putea ajunge azi Miron Cozma, fostul lider al minerilor. 
 
În acest dosar, Ion Iliescu este acuzat pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii, în care şi-au pierdut viaţa patru persoane, şi aproximativ 1.000 au fost rănite şi lipsite de libertate. 

Fostul preşedinte Ion Iliescu este urmărit penal în dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii.
 
Procurorii au schimbat şi încadrarea juridică a celor suspectaţi, în "infracţiuni împotriva umanităţii". 

Fostul director al SRI Virgil Măgureanu a fost pus şi el sub urmărire penală în dosarul Mineriadei.
 
Dosarul Mineriadei a fost redeschis la începutul acestui an, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut României să facă dreptate în acest caz. 
 
Instanţa supremă a confirmat, pe 9 martie, decizia procurorilor Parchetului ICCJ de redeschidere a urmăririi penale în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, în anchetă fiind vizate circumstanţele în care au fost rănite mai multe persoane, în timpul evenimentelor care au avut loc la Bucureşti.

Atunci când s-a decis ca dosarul să fie redeschis, Ion Iliescu spunea că nu se teme de niciun fel de urmărire penală sau pentru că ar trebui să răspundă pentru ce s-a întâmplat atunci.

100 de oameni au murit şi peste 1300 au fost răniţi în violenţele din 13-15 iunie 1990. Principalii pioni care ar putea fi acuzaţi în acest dosar sunt: 

1. ION ILIESCU: propagandă pentru război, genocid, tratamente neomenoase

2. VIRGIL MĂGUREANU: genocid, supunerea la tratamente neomenoase, distrugerea, însuşirea sau jefuirea unor valori culturale

3. CHIŢAC MIHAI, DIAMANDESCU CORNELIU, PETER PETRE, DOBRINOIU VASILE, STĂNCULESCU VICTOR-ATANASE, DUMITRESCU EMIL şi BÂTLAN DUMITRU: tratamente neomonoase, distrugerea, însusirea sau jefuirea unor valori culturale, omor calificat

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close