Audit la Economie: Fosta conducere nu şi-a îndeplinit angajamentele, existând un risc de suspendare a plăţilor

de A.M.P    |    05 Iul 2012   •   14:20
Audit la Economie: Fosta conducere nu şi-a îndeplinit angajamentele, existând un risc de suspendare a plăţilor Foto: Mediafax
Un audit derulat de Ministerul Economiei asupra propriei activităţi şi a companiilor pe care le deţine a relevat că fosta conducere a instituţiei nu şi-a îndeplinit angajamentele, ceea ce a dus la apariţia unui "risc major" de suspendare a plăţilor din fonduri europene, informează Mediafax.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) prezintă, într-un comunicat, rezultatele parţiale ale auditului, cu referire la activitatea Autorităţii de management pentru Programul Operational Sectorial Creşterea competitivităţii Economice (POSCCE).
   
"În perioada iulie 2011 - aprilie 2012 fosta conducere a Ministerului Economiei nu şi-a îndeplinit angajamentele asumate, existând un risc major de suspendare a plăţilor, a reieşit din auditul dispus de actuala conducere", se spune într-un comunicat al Ministerului Economiei.
   
Auditul a urmărit identificarea tuturor disfuncţionalităţilor şi a persoanelor responsabile care, prin decizii privind investiţii "nefundamentate, cheltuieli nejustificate sau discreţionare", au prejudiciat bugetul de stat în perioada 2009-aprilie 2012.    

"POSCCE este programul cu cele mai mari probleme şi întârzieri în implementare, având 4.534 de proiecte neevaluate şi alte 494 de proiecte în etapa de contractare. Acestea din urmă sunt proiecte în valoare de 2,42 miliarde euro", se spune în comunicat.
   
Ministerul Economiei precizează că un raport efecfuat de Curtea de Conturi în decembrie 2011 a concluzionat că "sistemul funcţioneaza parţial şi sunt necesare îmbunătăţiri substanţiale la nivelul verificărilor de management privind achiziţiile publice".
   
Potrivit comunicatului, până în luna aprilie au fost realizate reverificari şi corecţii, pe care însă reprezentanţii Direcţiei Generale pentru Politici Regionale le-au considerat ca fiind "incomplete şi neunitare".
   
Ministerul Economiei susţine că a adoptat măsuri pentru deblocarea activităţii Autorităţii de management pentru POSCCE, iar în primele 56 de zile de la instaurarea lui Daniel Chiţoiu la conducerea ministerului a semnat 45 de contracte în valoare de 320,9 milioane de euro şi a rambursat 34 milioane de euro, aferente unui număr de 244 de cereri de rambursare.
   
În comunicat se mai arată că pentru a accelera absorbţia fondurilor europene, Ministerul Economiei a simplificat procedura de verifiare a cererilor de rambursare, a creat un manual al beneficiarilor de fonduri comunitare şi a creat o structură de verificare a procedurilor de achiziţii publice.

x close