Antena 3 CNN Actualitate Autorităţile române infirmă eficienţa Testului pentru depistarea gripei porcine: "E inutil"

Autorităţile române infirmă eficienţa Testului pentru depistarea gripei porcine: "E inutil"

Autorităţile române infirmă eficienţa Testului pentru depistarea gripei porcine: "E inutil"
Sursa foto: Testul pentru depistarea gripei porcine nu este sigur
15 Ian 2010   •   13:14
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // La începutul săptămânii a pătruns pe piaţa din România un test rapid, prin care orice persoană poate depista dacă este infectata cu virusul AH1N1. O parte din farmaciile din ţara noastră comercializează produsul de origine americană, însă, conform prospectului şi declaraţiilor autorităţilor pentru Antena3.ro, testul trebuie să fie folosit de o persoană de specialitate şi nu de către oricine. Părerile despre testul care ar depista gripa porcină sunt împărţite, iar autorităţile îl consideră inutil. Antena3.ro a stat de vorbă cu specialişti din domeniu şi a aflat în ce constă acest test şi cât de util este.

Screen Flu. Aşa se numeşte testul în vitro care detectează, prin recoltarea de probe respiratorii, virusul de gripă porcină în timp de zece minute. În România, acesta a apărut în farmacii la începutul săptămâni acesteia, la un preţ de 49 de lei o doză.





La liber în farmacii

?Farmaciile Help Net pun acum la dispoziţia celor care au manifestări ale afecţiunilor respiratorii testul Screen Flu, pentru detectarea calitativă de antigene ale gripei de tip A şi B, extrase din probe respiratorii. Preţul acestui produs este de 49 de lei şi se află în farmaciile noastre de luni. Testul se poate utiliza cu usurinţă, iar rezultatul este disponibil în zece minute, însă specialiştii Help Net recomandă şi testele suplimentare de specialitate, vizita la medic şi diagnosticarea cu precizie în cazul oricăror suspiciuni?, spune pentru Antena3.ro Monica Popescu, PR Executive la Help Net.

Gabriela Manoliu, farmacist diriginte la farmacia Help net din Pipera spune pentru Antena3.ro că testul Screen Flu depistează pe lângă gripa porcină şi alte gripe, cum ar fi cele de tip Texas, New Jersey, Hong Kong, Shanghai şi că eficacitatea acestuia este între 84,3% şi 95,5%.

Şi farmaciile Sensiblu comercializează acest test rapit de depistare a gripei porcine, însă de la finalul săptămânii acesteia, la doar câteva farmacii din Bucureşti şi din ţară şi urmează ca în aproape două săptămâni testul să se vândă în toate reţelele Sensiblu din România, la preţul de 49 de lei, după cum declară Veronica Burlacu, director de comunicare la Sensiblu.

Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor găseşte inutil testul

Deşi testul a pătruns deja pe piaţa din România şi a obţinut avizul Ministerului Sănătăţii, totuşi autorităţile sunt sceptice referitor la Screen Flu.

Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Famaciştilor şi farmacist primar spune pentru Antena3.ro că testul este inutil, deoarece chiar şi prospectul acestuia indică cum că se adresează uzului professional.

?După cum vedeţi din prospect, recoltarea probelor şi prelucrarea acestora trebuie făcute de o persoana de specialitate, deoarece procedura nu stă la îndemâna unui pacient obişnuit. Aşadar, atunci când rezultatul iese pozitiv sau negative, omul tot trebuie să meargă la medic, pentru analize suplimentare, deci mi se pare inutil testul?, adaugă Clara Popescu pentru Antena3.ro.
Gripa porcină a înregistrat până acum 100 de decese în ţara noastră, iar în ultimele 24 de ore, 84 de cazuri şi două decese, conform ultimei statistici a Ministerului Sănătăţii.

Cum funcţionează Screen Flu. Vezi detalii despre prospect

SCREEN FLU
TEST RAPID PENTRU GRIPA A/B PE TAMPON NAZAL

(Actualizat pe 15-08-2009)

Utilizare prevăzută
Testul rapid pentru gripa A şi B este un test in vitro pentru detectarea calitativă de antigene ale gripei de tip A şi B (nucleoproteine) extrase din probe respiratorii. Testul poate detecta nucleoproteinele din diferite subtipuri ale gripei de tip A independente de proteinele superficiale H şi N (inclusiv H1N1 şi H3N2).
Doar pentru uz profesional.

LIMITELE TESTULUI
Chiar dacă testul rapid pentru gripa A/B este precis în detectarea virusurilor gripale A/B, totuşi sunt posibile anumite erori. În cazul unor rezultate mai puţin clare, vor fi necesare teste clinice ulterioare. Testul nu poate cuantifica gripa de tip A sau B prezentă în probă. Rezultatele testului deosebesc doar probele pozitive de cele negative. Ca în toate testele de diagnosticare, niciun diagnostic clinic definitiv nu ar trebui să se bazeze pe rezultatul unui singur test, ci va trebui urmărit de către medic, după evaluarea tuturor studiilor clinice şi de laborator.

Vedeţi aici avizul de la Ministerul Sănătăţii pentru testul Screen Flu (pdf)

Antena3.ro

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close