Antena 3 CNN Actualitate Avocatul Toni Neacșu denunță manipulări și dezinformări, în cazul criminalului de la Mediaș: Nu a fost liberat condiționat din Penitenciar în baza legii privind recursul compensatoriu

Avocatul Toni Neacșu denunță manipulări și dezinformări, în cazul criminalului de la Mediaș: Nu a fost liberat condiționat din Penitenciar în baza legii privind recursul compensatoriu

Avocatul Toni Neacșu denunță manipulări și dezinformări, în cazul criminalului de la Mediaș: Nu a fost liberat condiționat din Penitenciar în baza legii privind recursul compensatoriu
14 Ian 2019   •   13:41

Avocatul Adrian Toni Neacșu, fost membru CSM, explică, într-o postare pe rețelele de socializare, că în cazul crimei de la Mediaș avem de-a face cu o serie de manipulări.

Citește și: Criminalul care a ucis un tânăr în fața clubului din Mediaș a mai fost condamnat pentru tentativă de omor. A fost eliberat în baza recursului compensatoriu

Toni Neacșu afirmă că nimeni nu poate fi liberat doar în baza recursului compensatoriu și că, în cazul criminalului de la Mediaș, acesta ar fi putut fi liberat și fără existența recursului compensatoriu, întrunind toate condițiile legale pentru liberarea condiționată.

”Omisiunea este cea mai perfidă formă de dezinformare, iar denaturarea adevărului pentru a exploata emoțiile publice cea mai gravă formă de manipulare.

Autorul oribilei crime, acest Rusu Marius, nu a fost liberat condiționat din Penitenciar în baza legii privind recursul compensatoriu. Este pur și simplu fals.

Mai întâi, nu există nici o persoană eliberată NUMAI în baza recursului compensatoriu. Legea nu face decât să dea posibilitatea celor aflați în executarea unor pedepse să intre ceva mai devreme în discuția comisiilor pentru liberări condiționate. Liberarea se dispune doar dacă este întrunit un cumul de condiții, dintre care cea mai importantă este executarea unei părți importante din pedeapsă. Maximul pe care îl poate câștiga o persoană în baza recursului compensatoriu într-un an este de 72 de zile, ceea ce este infim atunci când vorbim de pedepse mari. Dincolo de asta, mai important, nu există un drept de a fi liberat condiționat înainte de a executa zi cu zi pedeapsa ci doar o vocație, în sensul că doar un judecător, atunci când e convins că persoana este reabilitată, dispune liberarea înainte de termen. Asta se întâmplă atât cu legea recursului compensatoriu cât și fără aceasta.

În al doilea rând, în situația concretă, acest Rusu Marius a fost liberat condiționat prin sent pen nr. 595 din 16 mai 2018 a Judecătoriei Deva, deci acum 8 luni de zile. El executase fracția de 3/4 din pedeapsa de 4748 de zile (13 ani), adică aproape 10 ani, mai exact 3634 de zile, începând din 2008. Cu sau fara recursul compensatoriu acesta putea fi liberat condiționat de către judecător, în aceleași condiții în care a fost. Beneficiul potrivit Legii nr. 169/2017 a fost de 408 zile, dar și fără acestea el îndeplinea toate condițiile, inclusiv executarea unei părți din pedeapsă, pentru a fi liberat condiționat.
Judecătorul care a dispus liberarea condiționată a făcut-o nu pentru că exista legea recursului compansatoriu ci pentru că a apreciat că acesta s-a îndreptat. Putea să-l mai țină acolo încă 2 ani dacă considera contrariul.

În concluzie, ce a făcut Rusu Marius e o crimă și o tragedie, dar nu se datorează legii recursului compensatoriu. Campania împotriva Legii nr. 169/2017 este una populistă (doar e USR-ul acolo) și exclusiv politică” scrie Toni Neacșu pe Facebook.

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close