Antena 3 Actualitate Baconschi a solicitat constituirea unei celule de criză. Autorităţile au făcut provizii de iodură de potasiu

Baconschi a solicitat constituirea unei celule de criză. Autorităţile au făcut provizii de iodură de potasiu

17 Mar 2011   •   13:28
Baconschi a solicitat constituirea unei celule de criză. Autorităţile au făcut provizii de iodură de potasiu
Sursa foto: Foto: Intact Images
Ministrul de Externe a solicitat joi constituirea unei celule de criză, din cauza pericolului din Japonia. Teodor Baconschi a cerut Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) să prezinte evaluări la interval de 12 ore.

"După ce am cerut prin fax şi telefon, profit de dialogul nostru pentru a cere şi public Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) să constituie o celulă de criză şi să ne dea la fiecare 12 ore o evaluare a situaţiei, pentru că noi nu avem în cadrul MAE expertiza necesară", a declarat ministrul, citat de Mediafax.

"Am avea nevoie pentru calibrarea unei reacţii eficiente să avem un buletin de specialitate în timp real", a mai spus Baconschi.

Ministrul a mai precizat că va propune o HG joi, în Guvern, pentru a avea o rezervă financiară pentru eventuala evacuare a unor români din Japonia. "Am solicitat din fondul de rezervă al Guvernului aproximativ 200.000 de euro", a mai spus Baconschi, atrăgând însă atenţia că "distanţa este enormă, resursele noastre sunt limitate".
 


Nivelul scurgerilor radioactive a crescut după exploziile de la centrala Fukushima. Specialiştii spun că radiaţiile pot avea efecte negative asupra oamenilor dar că încă nu s-a atins pragul maxim de radiaţii. Autorităţile române şi-au făcut stocuri de iodură de potasiu, medicament absolut necesar în caz de contaminare

Dacă s-ar întampla un astfel de eveniment şi ar fi necesară administrarea pastilelor, acestea ar fi de ajuns pentru că nu se administrează nu se administreaza persoanelor peste 45 de ani.

Pastilele de iodură de potasiu trebuie administrate în timp util pentru a-şi face efectul.

Vezi aici mai multe informaţii despre cum funcţionează şi care este rolul celulei de criză.

Acestea sunt simptomele expunerii la radiaţii:

-v
ărsături
-dureri de cap
-stări acute de greaţă
-diaree 
 

×
Subiecte în articol: Teodor Baconschi japonia celula de criza

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close