Antena 3 CNN Actualitate Baconschi: România nu a găzduit închisori secrete ale SUA

Baconschi: România nu a găzduit închisori secrete ale SUA

Baconschi: România nu a găzduit închisori secrete ale SUA
Sursa foto: Foto: Intact Images
04 Mai 2011   •   08:58
Ministrul de Externe Teodor Baconschi susţine că sunt nefondate acuzaţiile conform cărora lideri al Qaeda au fost interogaţi în închisori secrete pe teritoriul României şi consideră acest subiect închis. Reacţia vine după ce ziariştii americani de la Associated Press şi CBS au anunţat că informaţii vitale pentru capturarea şi uciderea lui Bin Laden au fost obţinute în ţara noastră.Acuzaţiile nu au fost confirmate de oficialii americani.

Autorităţile de la Bucureşti au respins posibilitatea ca lideri al Qaeda să fi fost interogaţi în închisori secrete pe teritoriul româniei, aşa cum s-a vehiculat în presa de peste ocean. “S-au făcut acuzaţii complet nefondate la adresa României şi a altor state, presupunându-se că ele ar fi găzduit, pe vremea fostei administratii americane, nişte aşa-numite baze secrete CIA sau ceva de felul asta. Nu-i adevărat”, a declarat Teofor Baconschi.

Ziariştii de la Associated Press şi CBS au afirmat că primele informaţii despre locul în care se ascunde Osama bin Laden au venit dintr-o închisoare CIA din România. Existenţa închisorilor secrete ale CIA pe teritoriul României a fost subiectul unei ample anchete a Parlamentului. Iar concluzia a fost că nu au existat aceste centre de detenţie.

Un raport ONU din ianuarie anul trecut consemna faptul că detenţia secretă este o formă de tortură, iar Statele unite au practicat astfel de acte si au trimis suspecti de terorism in tari aliate precum Romania şi Polonia. Guvernul român a negat în mod constant acest aspect.
 

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close