Antena 3 CNN Actualitate Băsescu a participat la festivităţile de la Mărăşeşti (VIDEO)

Băsescu a participat la festivităţile de la Mărăşeşti (VIDEO)

Băsescu a participat la festivităţile de la Mărăşeşti <font color=red>(VIDEO)</font>
06 Aug 2007   •   17:24

Festivităţi comemorative, luni, la Tişiţa şi Mărăşeşti, la 90 de ani de la luptele în care armata română a obţinut una dintre cele mai importante victorii. Festivităţile au început la ora 11, la Monumentul Victoriei de la Tişiţa, apoi vor continua la Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti. Acolo sunt programate depuneri de coroane, urmate de o slujbă religioasă. Cu toate că s-au organizat ceremonii importante, la care va lua parte şi preşedintele Traian Băsescu, starea monumentelor eroilor de la Mărăşti şi Mărăşeşti este deplorabilă.

Traian Băsescu a precizat la Mărăşeşti că o armată puternică este cea care descurajează inamicii şi a cerut celor prezenţi să nu mai repede greşelile istoriei. ?Este greu să ne imaginăm istoria de la al doilea Război Mondial încoace, fără să ne gândim la ostaşii care s-au jertfit în luptele de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz şi Soveja?, a declarat preşedintele Băsescu. La finalul discursului, şeful statului a ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor de la Mărăşeşti.

La 90 de ani de la eroicele lupte de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz soldaţii români sunt comemoraţi la mausoleele din Vrancea. În 1917, 6.000 de români au căzut pentru patrie. Manifestările în cinstea soldaţilor căzuţi în Primul Război Mondial vor avea loc la Mausoleul de la Mărăşeşti şi Monumentul Victoriei de la Tişiţa.

La Mărăşti unde sunt craniile a peste 19.000 de eroi sunt infiltraţii când plouă. Tot acolo se află şi sarcofagele cu osemintele comandanţilor de atunci care au întors soarta războiului, Este vorba despre mareşalul Alexandru Averescu şi generalii Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu şi Nicolae Arghirescu.

Tradiţia spune Mausoleul de la Marăşeşti a impus un respect atât de mare, încât chiar dictatorul Hitler, în momentul în care aviaţia aliaţilor bombarda Valea Prahovei şi ameninţa Moldova, i-a cerut mareşalului Antonescu să trimită la Mărăşeşti două subunităţi de antiaeriană care să-l apere.

Din 1995, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a Judeţului Vrancea a făcut peste 20 de memorii la Ministerul Culturii şi Consiliului Judeţean Vrancea pentru restaurarea mausoleelor de la Mărăşti, Soveja ş Mărăşeşti. Însă nu s-a alocat nici un monumentele ridicate în cinstea celor mai importante şi decisive bătălii din al Doilea Război Mondial.

90 DE ANI DE LA LUPTELE DE LA MĂRĂŞEŞTI
BĂSESCU PARTICIPĂ LA FESTIVITĂŢILE DE LA MĂRĂŞEŞTI

Antena 3

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close