Antena 3 CNN Actualitate Băsescu a promulgat Legea pensiilor: Vârsta de pensionare rămâne 63 de ani la femei şi 65 la bărbaţi

Băsescu a promulgat Legea pensiilor: Vârsta de pensionare rămâne 63 de ani la femei şi 65 la bărbaţi

Băsescu a promulgat Legea pensiilor: Vârsta de pensionare rămâne 63 de ani la femei şi 65 la bărbaţi
Sursa foto: Foto: Intact Images
15 Dec 2010   •   19:07

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, miercuri, Legea privind sistemul unitar de pensii. Informaţia apare într-un scurt comunicat de presă postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Judecătorii de la Curtea Constituţională au decis, miercuri, că Legea pensiilor este conformă cu Legea fundamentală, în varianta aprobată de Parlament.  CCR a respins, astfel, sesizarea PNL, formulată de 55 de parlamentari liberali şi înaintată pe 8 decembrie. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

Noile reglementări au stârnit multe dispute între Putere şi Opoziţie, care a acuzat-o pe Roberta Anastase de fraudă. Legea a mai ajuns o dată la promulgare, însă şeful statului a retrimis-o în Parlament pe 7 octombrie pentru reexaminare în ceea ce priveşte vârsta de pensionare a femeilor.

Băsescu menţiona atunci că legea a venit la promulgare după ce a fost declarată constituţională de către CCR şi a fost semnată de ambii preşedinţi ai Camerelor Parlamentului. "Din punct de vedere al legalităţii, nu am nicio observaţie asupra legii", preciza Traian Băsescu.

Şeful statului a susţinut, însă, că la nivelul Administraţiei Prezidenţiale a fost analizată legea, iar la articolul 53 alineatul 1 a constatat că se instituie vârsta standard de pensionare la femei şi bărbaţi la 65 de ani. Preşedintele spunea că nu poate să nu analizeze realităţile socio-economice şi să constate că femeile au o situaţie mult mai grea decât bărbaţii.

Un alt argument invocat de Băsescu a fost că noua lege creşte vârsta de pensionare pentru bărbaţi cu trei ani, de la 62 la 65 de ani, în timp ce pentru femei cu şapte ani, de la 58 la 65 de ani.

Legea Pensiilor a fost votată de Camera Deputaţilor pe 7 decembrie, prin apel nominal, cu 172 de voturi "pentru" şi 125 "împotrivă". Deputaţii au votat legea după ce adoptaseră un singur amendament, propus de preşedintele Traian Băsescu, referitor la modificarea vârstei de pensionare a femeilor de la 65 la 63 de ani. Deputaţii au respins, în schimb, toate celelalte amendamente propuse de Opoziţie.



×
Subiecte în articol: legea pensiilor
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close