Antena 3 CNN Actualitate Băsescu, către preşedintele elen: Cu uşurinţă aţi fi putut spune "Am probleme acasă, să amânăm vizita"

Băsescu, către preşedintele elen: Cu uşurinţă aţi fi putut spune "Am probleme acasă, să amânăm vizita"

Băsescu, către preşedintele elen: Cu uşurinţă aţi fi putut spune "Am probleme acasă, să amânăm vizita"
Sursa foto: Foto: EPA/ Intact Images
28 Iun 2011   •   11:45

În timp ce grecii îşi cer drepturile în stradă, preşedintele ţării se află într-o vizită oficială în România. Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, marţi, pe Platoul Marinescu al Palatului Cotroceni, pe omologul său elen, Karolos Papoulias.

Ş
efii de stat au trecut în revistă Garda de Onoare, după intonarea imnurilor celor două state, informează Mediafax. La discuţiile dintre cei doi lideri participă şi membri celor două delegaţii oficiale.

Preşedintele Băsescu i-a spus, marţi, omologului său elen că apreciază vizita acestuia în România, deşi ar fi putut să o amâne cu uşurinţă, invocând problemele interne ale Greciei legate de criza economică.


"Domnule preşedinte, vă spun încă o dată bun venit la Bucureşti. Vizita dumneavoastră ne onorează, vă mulţumesc că aţi răspuns invitaţiei mele de a ne vizita. Apreciez vizita dumneavoastră cu atât mai mult cu cât, cu uşurinţă, aţi fi putut spune: “Am probleme acasă, s-o amânăm!”. Vă mulţumesc mult că aţi dat curs invitaţiei", a declarat Băsescu.

Karolos Papoulias i-a mulţumit lui Traian Băsescu "pentru primirea atât de călduroasă".



"Această vizită, aşa cum aţi spus-o şi dumneavoastră anterior, este o continuare a vizitei atât de reuşite pe care aţi efectuat-o în Grecia. Poate că aş fi putut să spun că am probleme în ţară, să amân această vizită sau chiar şi să o zădărnicesc, să spun că am de întâmpinat anumite probleme, dar dorinţa mea era de a vă întâlni şi a discuta împreună marile probleme pe care Grecia le are la ora actuală, am dorit să dau curs invitaţiei dumneavoastră şi să ne întâlnim la Bucureşti", a replicat liderul grec.

La finalul discuţiilor, preşedintele român şi cel grec au făcut declaraţii de presă.  Situaţia celor şapte bănci greceşti din ţara noastră s-a numărat printre subiectele de discuţie ale celor doi lideri.

„Am discutat despre cele şapte banci care operează pe piata românescă. Toate au un comportament absolut normal, îşi desfăsoară activitatea bine şi onest pe piata bancară românească” a declarat liderul român.

Nici în perioada cea mai dificilă pentru România, bâncile greceşti nu au făcut nici un pas înapoi, fiind bine capitalizate”, a adăugat Traian Băsescu.



Programul vizitei preşedintelui grec în România:

În cursul zilei de marţi, preşedintele elen se va întâlni şi cu premierul Emil Boc şi
cu patriarhul BOR, PF Daniel.

Marţi seara, Karolos Papoulias va participa la un dineu oficial oferit de preşedintele Traian Băsescu în onoarea sa.

Miercuri, liderul grec va depune o coroană de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, va participa la un forum economic, va avea convorbiri cu preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor şi va participa la ceremonia de dezvelire a statuii Eleftherios Venizelos.

 
Grecia, paralizată de o grevă generală

Grecia este paralizată din cauza unei greve generale de 48 ore organizată de sindicaliştii. Aceştia sunt nemulţumii de măsurile de austeritate luate de guvernul elen.

Printre acestea se numără îngheţarea salariilor pe o perioadă de 3 ani, majorarea TVA-ului la 23% dar şi impunerea de noi taxe şi impozite.

Grecii protestează şi faţă de dezbaterile care au loc în Parlamentul de la Atena în scopul obţinerii unui împrumut de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional cu o valoare de 110 miliarde de euro. 




×
Subiecte în articol: Grecia presedinte
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close