Antena 3 CNN Actualitate Băsescu, despre intrarea României în zona euro: Termenul 2015 nu mai este realist. Este esenţial să intrăm în următorii 3-4 ani

Băsescu, despre intrarea României în zona euro: Termenul 2015 nu mai este realist. Este esenţial să intrăm în următorii 3-4 ani

Băsescu, despre intrarea României în zona euro: Termenul 2015 nu mai este realist. Este esenţial să intrăm în următorii 3-4 ani
Sursa foto: Foto: Agerpres
12 Mar 2013   •   17:30

Preşedintele Traian Băsescu consideră că este esenţial pentru România să intre în zona Euro în următorii trei-patru ani. Liderul României a arătat că obiectivul oficial 2015 nu mai este realist şi că trebuie ajustat de către Guvern, Parlament şi BNR.

"Este esenţial să adoptăm moneda Euro în trei-patru ani, astfel riscăm ca următoarea modificare a Tratatelor UE să ne găsească neintegraţi, în afara zonei Euro şi să rămânem aşa", a afirmat Băsescu. El a arătat că există "mai multe voci" în UE care vorbesc despre Uniunea "cu două viteze", cu statele care au adoptat Euro şi cele non-Euro, informează Mediafax.

CELE MAI IMPORTANTE DECLARAŢII ALE PREŞEDINTELUI BĂSESCU


Preşedintele a subliniat că aderarea la zona Euro nu este facultativă, ci o obligaţie asumată de România prin Tratatul de aderare.

"În acest moment, ţinta oficială este 2015. În opinia mea, termenul a devenit nerealist şi va trebui ajustat la nivelul Guvernului, Parlamentului, BNR", a spus Băsescu.

Preşedintele a mai declarat că România este stabilizată macroeconomic şi îndeplineşte în mare parte criteriile de la Maastricht necesare adoptării monedei comune europene. Băsescu a spus că îndeplinirea acestor criterii nu garantează "succesul" economiei româneşti în zona Euro, fiind necesară o economie competitivă care depinde în primul rând de companiile de stat.

"Dacă nu înţelegem că rentabilizarea este cheia, ne pregătim de pe acum pentru un eşec", a afirmat Băsescu.

Preşedintele a mai amintit că aderarea la zona Euro poate fi uşurată şi de faptul că România s-a angajat consecvent în toate acordurile care îi erau destinate în fază iniţială numai zonei Euro - Pactul Euro-Plus, noua uniune bancară şi Tratatul fiscal.




 

 

 

×
Subiecte în articol: zona euro BNR
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close