Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: Ferdinand I a fost şeful de stat care a făcut cele mai mari servicii neamului românesc

Băsescu: Ferdinand I a fost şeful de stat care a făcut cele mai mari servicii neamului românesc

Băsescu: Ferdinand I a fost şeful de stat care a făcut cele mai mari servicii neamului românesc
Sursa foto: Foto: Agerpres
09 Aug 2013   •   20:48

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în discursul rostit la vernisajul expoziţiei dedicate Regelui Ferdinand I, organizate la bordul fregatei din Portul Militar Constanţa, că Ferdinand I "a fost şeful de stat care a făcut cele mai mari servicii neamului românesc", informează Mediafax.
   
"Este o onoare să fiu la bordul Fregatei ?Regele Ferdinand? cu ocazia vernisajului unei expoziţii care ne face să-l cunoaştem mai bine pe acela care, aşa cum scrie la Mănăstirea de la Curtea de Argeş, a ridicat spada pentru întregirea ţării", a spus Băsescu.
   
El a menţionat că în acest an se împlinesc 99 de ani de la urcarea pe tron a Regelui Ferdinand I. "Poate nu este o coincidenţă, dar poate fi un element de început - anul acesta se vor împlini 99 de ani, pe 10 octombrie, de la urcarea pe tron a celui de-al doilea rege al ţării şi primul şef de stat care a reuşit să întregească pe deplin România", a spus Băsescu.
   
"De altfel, curajul lui, în 1916, de a se alătura forţelor care luptau în principal cu Germania a confirmat ceea ce s-a angajat odată cu jurământul de credinţă faţă de ţară şi anume că îşi va iubi ţara. A ridicat spada împotriva patriei-mamă pentru a-şi respecta jurământul de şef de stat român. Poate că voinţa regelui n-ar fi fost suficientă dacă, după victorii urmate de înfrângeri rapide, armata română n-ar fi răsturnat soarta războiului la Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz", a continuat Băsescu.
   
Preşedintele Băsescu a mai spus că, după 50 de ani de comunism, "poate nu suntem suficient de recunoscători" Regelui Ferdinand I, care în 1922 se încorona la Alba Iulia ca rege al României Mari.
   
"Cred că acest eveniment ar trebui să fie începutul unei serii de manifestări care să ne facă să ne cunoaştem mai bine istoria. După 50 de ani de comunism, poate nu suntem suficient de recunoscători Regelui Ferdinand I, acela care care în 1922 se încorona la Alba Iulia ca rege al României Mari. A fost a doua încoronare care a avut loc la Alba Iulia, dar, probabil, în istoria României, aceasta a Regelui Ferdinand va rămâne cea mai importantă încoronare, pentru că ea era simbolul strângerii românilor în interiorul froniterelor României Mari", a apreciat Băsescu.
   
Preşedintele a evocat Constituţia din 1923 şi reforma agrară de la acea vreme.
   
"Nu pot să nu remarc două lucruri făcute de Regele Ferdinand după ce a devenit rege al României Mari în 1922: a făcut reforma agrară şi i-a împroprietărit cu prioritate pe veteranii din Primul război mondial şi, în acelaşi timp, a aşezat România pe bazele unei Constituţii moderne, Constituţia din 1923", a spus Băsescu, adăugând că, dacă cei care au lucrat la proiectul noii Constituţii ar fi citit Constituţia din 1923, ar fi reuşit să-i dea nişte "principii mai temeinice ancorate în tradiţii şi în acelaşi timp cu viziune către viitor".
   
"Închei spunând o părere personală şi rog istoricii să nu se supere pe mine: Ferdinand I a fost şeful de stat care a făcut cele mai mari servicii neamului românesc", a mai spus Băsescu, în intervenţia sa în faţa participanţilor la eveniment.
   
În perioada 9 - 15 august, la Constanţa, au loc manifestări culturale şi artistice prilejuite de Ziua Marinei.
   
Festivităţile sunt deschise vineri, 9 august, în parcul de la City Park Mall din Constanţa, unde, între orele 18.00 şi 21.00, vor fi organizate ateliere interactive cu lucrări de matelotaj, jocuri marinăreşti, dar şi un concert al Muzicii Militare a Forţelor Navale.

×
Subiecte în articol: Ziua Marinei
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close