Antena 3 CNN Actualitate Băsescu, întâlnire cu românii din Spania: "Nu ne sperie perspectiva revenirii lor în ţară"

Băsescu, întâlnire cu românii din Spania: "Nu ne sperie perspectiva revenirii lor în ţară"

Băsescu, întâlnire cu românii din Spania: "Nu ne sperie perspectiva revenirii lor în ţară"
Sursa foto: basescu
25 Mai 2009   •   16:25

Traian Băsescu discută la Palatul Parlamentului cu o delegaţie formată din reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din Spania. Temele care vor fi abordate se leagă de rata şomajului în rândul românilor din Spania şi de modul în care au fost aceştia afectaţi de criza financiară.

"Mă interesează în mod deosebit care este impactul asupra românilor, generat de criza economică, cifrele de şomaj sunt destul de ridicate, cât de consistentă sau atractivă este protecţia socială mai ales în cazul celor care nu au contribuit la fonurile de ajutor social" le-a spus preşedintele delegaţilor, la începutul întrunirii. Mai mult, el a arătat că România este pregătită să primească muncitorii care s-ar întoarce din Spania şi Italia. "Nu ne sperie deloc perspectiva revenirii acasă a românilor din Spania şi Italia, dimpotrivă ştim că vor fi locuri de muncă aici" a declarat preşedintele.

Potrivit reprezentanţilor comunităţilor de români din Spania, în această ţară muncesc aproximativ 1.000.000 de români, chiar dacă numai 700.000 dintre ei sunt în evidenţa primăriilor. Numărul celor care au rămas fără un loc de muncă se ridică la 300.000 din totalul de 1.000.000 potrivit aceloraşi surse. Datele oficiale, prezentate de ministrul Muncii spaniol arată că la 1 aprilie erau înregistraţi 70.000 de şomeri români, dintre care aproximativ 40.000 primeau ajutor social.

Românii plecaţi la muncă în Spania au trimis acasă în 2008 peste 325 de milioane de euro, reprezentând 0,26% din PIB-ul ţării noastre.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: romani Spania
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close