Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: Tratatul de extrădare cu Siria a fost semnat. Nu s-a dat comunicat?

Băsescu: Tratatul de extrădare cu Siria a fost semnat. Nu s-a dat comunicat?

Băsescu: Tratatul de extrădare cu Siria a fost semnat. Nu s-a dat comunicat?
Sursa foto: Foto: Intact Images
11 Noi 2010   •   14:16

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, după ce a luat masa cu preşedintele sirian, că tratatul de extrădare dintre România şi Siria a fost semnat miercuri seară. Şeful statului s-a arătat surprins că biroul de presă al Administraţiei Prezidenţiale nu a dat încă un comunicat de presă în acest sens. La câteva minute de la anunţ, pe site-ul Preşedinţiei a fost postat comunicatul care anunţă semnarea tratatului. În baza acestui document, Omar Hayssam ar putea fi adus în România pentru a-şi ispăşi pedeapsa.

"Tratatul de extrădare e semnat. Vorbim de tratat, nu de persoane. Da, a fost semnat aseară", a declarat Traian Băsescu la ieşirea din restaurantul în care a luat prânzul cu preşedintele Siriei, Bashar Al-Assad.

"Ah, n-aţi dat comunicatul încă?", a continuat preşedintele, adresându-se staff-ului prezidenţial. Şeful statului a precizat apoi că documentul a fost semnat "între dineu şi concert".

Băsescu: Tratatul de extrădare a fost semnat


La scurt timp, biroul de presă al Administraţiei Prezidenţiale a anunţat semnarea tratatului în mod oficial, pe site-ul presidency.ro.

"Ca urmare a finalizării discuţiilor la nivel tehnic, în cursul serii de miercuri, 10 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, ministrul Justiţiei al Guvernului României, Cătălin Predoiu şi ministrul de Externe al Republicii Arabe Siriene, Walid Al-Moalem, au semnat Tratatul între România şi Republica Arabă Siriană privind extrădarea.

Cele două părţi continuă discuţiile în vederea semnării şi a altor documente importante pentru dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale, în domenii precum infrastructură, turism, aviaţie civilă, transport maritim, servicii medicale de urgenţă
", se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Preşedinţii Traian Băsescu şi Bashar Al-Assad, împreună cu soţiile lor, Maria Băsescu şi, respectiv, Asma Al-Assad, au avut, joi dimineaţă, la ora 10:00, o întâlnire la Vila Lac 1. Ulterior, cei patru au mers să ia prânzul la un restaurant din Capitală. Preşedintele sirian s-a aflat de miercuri într-o vizită oficială de două zile în România.

În timpul întâlnirii de la Vila Lac 1 a avut loc şi un incident. Secretarul 1 al Ambasadei Siriei în România a leşinat, acesta fiind transportat de urgenţă la spital. Nu se cunosc motivele care au cauzat acest incident.

Întrevederile dintre cei doi şefi de stat au avut loc în contextul în care se pune în discuţie extrădarea lui Omar Hayssam în România.

Autorităţile au discutat despre modificarea acordului de extrădare între cele două state încă din 2008, când preşedintele Traian Băsescu a mers în vizită, în Siria. Confirmări că până la extrădarea sirianului mai e doar un pas au venit zilele trecute şi de la directorul SRI.

Acuzat de terorism, Omar Hayssam a fugit din România în vara lui 2006. Un an mai târziu, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat în lipsă, la 20 de ani închisoare, plus plata a câte 2 milioane de euro, drept despăgubiri pentru fiecare dintre cei 3 jurnalişti români răpiţi în Irak.

Omar Hayssam se află în prezent în Siria. În octombrie 2008, el a ajuns în arest şi în ţara natală, fiind acuzat de atingerea siguranţei naţionale.



×
Subiecte în articol: tratat extradare Siria
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close