Antena 3 CNN Actualitate Reacţie rapidă de la Bucureşti la arestare activistului rus Aleksei Navalnîi. "Este inacceptabil!"

Reacţie rapidă de la Bucureşti la arestare activistului rus Aleksei Navalnîi. "Este inacceptabil!"

Ministrul român de Externe Bogdan Aurescu a reacţionat rapid la arestarea lui Aleksei Navalnîi, duminică, pe aeroportul rus Şeremetievo.

Reacţie rapidă de la Bucureşti la arestare activistului rus Aleksei Navalnîi. "Este inacceptabil!"
Sursa foto: mae.ro
de Adrian Iclozan    |    17 Ian 2021   •   21:55

Aurescu comentat evenimentul într-un mesaj pe Twitter.

"Reținerea liderului opoziției ruse la întoarcea sa în Rusia, după ce s-a refăcut, fiind otrăvit cu Novichok, este inacceptabilă. Represiunea opoziției, doar pentru că este opoziție, este total nedemocratică", a scris ministrul.

 

Reacţia ministrului român a venit la circa 30 de minute după ce presa internaţională a relatat, în direct, momentul arestării lui Aleksei Navalnîi, în aeroport, la puțin timp după ce a trecut de punctul de control al paşapoartelor.

Val de reacţii internaţionale în favoarea opozantului rus

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut, duminică, autorităţilor ruse să îl elibereze imediat pe dizidentul Alexei Navalnîi, transmite presa internaţională."Arestarea lui Alexei Navalnîi la sosirea la Moscova este inacceptabilă, a scris Michel pe Twitter.

De asemenea, şeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borell, a făcut apel la autoritățile ruse pentru respectarea drepturilor lui Alexei Navalnîi iar Jake Sullivan, viitor consilier de securitate națională al președintelui ales al SUA, Joe Biden, a declarat că activistul rus "trebuie eliberat imediat".

Avionul cu Navalnîi la bord, direcţionat spre alt aeroport, pentru ca opozantul să nu-şi întîlnească susţinătorii

Avionul a fost direcţionat către aeroportul Şeremetievo, în încercarea autorităţilor de a împiedica întâlnirea opozantului cu susţinătorii săi, adunaţi la aeroportul Vnukovo. Mai mulţi dintre suporterii lui Navalnîi au fost, de altfel, arestaţi de poliţia rusă.

Navalnîi şi soţia sa au călătorit cu autobuzul de transbordare către clădirea aeroportului. Politicianul s-a declarat fericit să se întoarcă în Rusia: "Este cea mai bună zi din ultimele 5 luni", a susţinut el, adăugând că dosarele penale împotriva sa au fost fabricate iar dreptatea este de partea lui.

Opozantul a fost întâmpinat de ofiţierii de poliţie la biroul de control al paşapoartelor. Navalnîi a apucat să îşi sărute soţia înainte de a fi escortat de ofiţeri. În momentul în care a fost înconjurat de polițiști, Navalnîi a solicitat să fie însoțit de avocat dar solicitarea i-a fost refuzată.

×
Subiecte în articol: Aleksei Navalnîi
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close