Antena 3 CNN Actualitate Vine cea mare rată a inflației din istoria Uniunii Europene, avertizează Bruxellesul | Ce se va întâmpla în România

Vine cea mare rată a inflației din istoria Uniunii Europene, avertizează Bruxellesul | Ce se va întâmpla în România

Noile prognoze ale Comisiei Europene arată că rata inflației în Uniune va atinge mai mult decât dublul valorii din 2021.

Vine cea mare rată a inflației din istoria Uniunii Europene, avertizează Bruxellesul | Ce se va întâmpla în România
Sursa foto: pixabay.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mai 2022   •   15:02

Evoluția vine pe fondul invaziei ruse în Ucraina, care a generat, între altele, explozia preturilor la energie și materii prime.

Astfel, rata inflației în Uniunea Europeană ar urma să crească de la 2,9% în 2021, până la 6,8% în 2022.

În 2023, acest indicator este prognozat să scadă la 3,2%.

O creștere comparabilă este preconizată în zona euro, unde inflația ar urma să ajungă la 6,1% în 2022, pentru a reveni la 2,7% în 2023. 

Înainte de războiul pornit de Rusia pe 24 februarie anul curent, executivul comunitar prognoza că prețurile de consum din UE vor crește cu 3,9% în 2022 şi cu 1,9% în 2023.

În zona euro, prognozele indicau +3,5% în 2022 şi  +1,7% în 2023.

Următoarele previziuni ale Comisiei Europene vor fi publicate în luna iulie 2022.

Consilierul Guvernatorului BNR: "Este o inflație pe termen lung"

Adrian Vasilescu, consilier pentru strategie la Banca Națională a României, susține că inflația în țara noastră va ajunge atinge un maximum de 14 la sută spre sfârșitul anului.

Asta, în condițiile în care acest indicator în luna aprilie a atins 13,8%.

"Dacă datele se vor schimba, se vor schimba și prognozele. Dar pe datele existente acum, prognoza este maxim 14 la sfârșitul acestui an, după care va veni spre 12, pe urmă spre 6-7, apoi spre 6-5 prin 2024, deci este o inflație pe termen lung. Băncile centrale mari au crezut că este o inflație tranzitorie. Au bătut monedă cu inflația tranzitorie, s-au fript, acum au înțeles că este inflație pe termen lung și că trebuie să ia măsuri drastice și ele", a spus Vasilescu. 

Potrivit acestuia, "țările din jurul României au fost afectate înaintea țării noastre de acest fenomen și se luptă cu o inflație mai puternică și mai persistentă decât a noastră".

 

×
Subiecte în articol: inflatie be EU
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close