Antena 3 CNN Actualitate Bucureşti, cel mai ieftin oraş din Uniunea Europeană (VIDEO)

Bucureşti, cel mai ieftin oraş din Uniunea Europeană (VIDEO)

Bucureşti, cel mai ieftin oraş din Uniunea Europeană (VIDEO)
20 Aug 2009   •   08:58

Bucureştiul este cel mai ieftin oraş din Uniunea Europeană, potrivit unui studiu al băncii elveţiene UBS. Deşi preţurile sunt mici, la fel stă situaţia şi în cazul salariilor. Autorii raportului arată că un bucureştean câştigă de trei ori mai puţin decât un angajat din Europa de Vest.

Potrivit studiului "Preţuri şi salarii", publicat miercuri de banca elveţiană UBS, capitala României s-a clasat pe locul 67 din 73 de oraşe analizate. După nivelul preţurilor, Bucureştiul a fost considerat cel mai ieftin oraş din Uniunea Europeană şi unul dintre cele mai puţin costisitoare din lume.

La polul opus se află Oslo, Copenhaga, Zurich, Geneva, Tokyo şi New York. Preţurile produselor de bază din aceste oraşe sunt cu până la 35% mai scumpe decât cele de la noi.

Cu toate acestea, salariile din Bucureşti sunt printre cele mai mici dintre oraşele din topul UBS. Totuşi, un angajat din capitală câştigă ceva mai mult decât un salariat din Ciudad de Mexico, Cairo, Kuala Lumpur, Manila, New Delhi sau Mumbai.

Studiul arată că salariul brut din Europa de vest este de trei ori mai mare decât în ţările din estul Europei. Locuitorii Sofiei şi Bucureştiul au printre cele mai mici salarii din lume, comparabile cu cele din Bogota, Shanghai sau Beijing, în timp ce locuitorii din Zurich şi Geneva sunt cel mai bine plătiţi din lume.

Un exemplu concret al UBS este cel al minutelor de muncă pentru un kilogram de pâine. Dacă olandezii lucrează numai 10 minute pentru a-şi cumpăra acest aliment, românii trebuie să muncească aproape o jumătate de oră în acelaşi scop.

Bucureştenii lucrează, în medie, 1.712 ore pe an şi îşi pot lua un concediu de aproximativ 26 zile. Cel mai puţin lucrează parizienii, aproape 1600, în timp ce locuitorii din Cairo trebuie să bifeze peste 2300 de ore de muncă pe an.



Antena 3


×
Subiecte în articol: salarii mici studiu
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close