Antena 3 CNN Actualitate Călin Popescu-Tăriceanu, despre anchetarea alegerilor din 2009: Vom discuta în coaliţie liniile de acţiune

Călin Popescu-Tăriceanu, despre anchetarea alegerilor din 2009: Vom discuta în coaliţie liniile de acţiune

Călin Popescu-Tăriceanu, despre anchetarea alegerilor din 2009: Vom discuta în coaliţie liniile de acţiune
Sursa foto: Foto: Agerpres
13 Apr 2017   •   23:53

Copreşedintele ALDE şi preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat joi seara, că liniile de acţiune ale unei posibile comisii de anchetă referitoare la alegerile prezidenţiale din anul 2009 vor fi discutate în cadrul coaliţiei, menţionând că din cadrul acesteia ar urma să facă parte reprezentanţii tuturor partidelor reprezentate în Parlament. 

Întrebat, într-o emisiune a postului de televiziune Antena 3, despre posibilitatea ca preşedintele PSD, Liviu Dragnea, să conducă această comisie, Călin Popescu Tăriceanu a menţionat că şi acest aspect va fi discutat. 

"O să discutăm. Cred că, până la urmă, comisia nu va depinde de o singură persoană. Evident că în coaliţie vom discuta şi vom gândi care sunt, aş spune, liniile de acţiune pe care trebuie să meargă comisia. În comisie însă vor participa, conform principiului proporţionalităţii, şi reprezentanţi ai partidelor din opoziţie, deci tot spectrul politic din Parlament, în momentul de faţă", a spus copreşedintele ALDE. 

El a menţionat că săptămâna viitoare va exista timpul necesar pentru a fi decişi paşii procedurali prevăzuţi de regulament în cazul înfiinţării unei comisii de anchetă. 

"În primul rând, va trebui să luăm această hotărâre de a face propunerea plenului Parlamentului şi după aceea, sigur, plenul va trebui să aprobe comisia şi numărul de membri. Mai departe, comisia se constituie, îşi alege conducerea, îşi face un regulament de funcţionare. În Parlament au mai existat comisii parlamentare de anchetă, nu ar fi primul exerciţiu de acest gen", a explicat preşedintele Senatului. 

El a arătat că şi-ar dori ca această comisie să aibă un model de lucru, iar persoanele care vor fi invitate la audieri să vină la acestea. 

"Mi-aş dori foarte mult ca această comisie parlamentară de anchetă, de data aceasta, să-şi ia şi pentru ea, dar şi pentru cetăţeni, un reper, un model de lucru. Mi-aş dori foarte mult, că tot admirăm Statele Unite pentru forţa democraţiei de acolo, să vedem comisiile de anchetă din Senatul american cât de serioase sunt şi cum sunt ele tratate de celelalte instituţii şi de cetăţeni. Nu există, în Statele Unite, ca persoane, conducători ai unor instituţii, oameni, poate fără funcţii, să fie invitaţi la comisie şi să refuze să se prezinte în faţa comisiei şi să depună mărturie. Acest lucru nu se întâmplă", a arătat copreşedintele ALDE. 

În ceea ce priveşte modul de desfăşurare a lucrărilor şi accesul presei la acestea, Călin Popescu Tăriceanu a spus că va trebui găsită şi o modalitate prin care să fie asigurată 'o anumită protecţie' a datelor şi oamenilor care vor veni în faţa comisiei. 

"Vrem să facem un spectacol mediatic sau dorim să aflăm adevărul? Este ştiut că, probabil, cu uşile închise, oamenii sunt mai tentaţi sau au mai mult curaj să vorbească, să spună lucrurilor pe faţă. Va trebui să ne gândim cum asigurăm o anumită protecţie a oamenilor şi a informaţiilor care vin pe masa comisiei. Deci, îmi doresc foarte mult ca faţă de gravitatea situaţiei în care ne găsim - pentru că această situaţie a dus la denaturarea întregului sistem politic din România, este vorba de modul în care funcţionează instituţiile statului, este vorba de rezultatul alegerilor, care trebuie să ţină cont de opţiunea cetăţenilor şi nu de opţiunea unei mâini restrânse de oameni care doresc să controleze ţara, este vorba de modul defectuos în care, iată, anumite componente ale justiţiei - mă refer la Procuratură, se implică în aceste operaţiuni, toate acestea sunt nişte semne de întrebare care trebuie să găsească răspunsuri. Trebuie să elucidăm întreg acest mecanism care, părerea mea este că a pervertit statul, a făcut ca, de fapt, să avem un sistem şubred, un sistem de putegrai pe care avem obligaţia să-l scoatem la suprafaţă şi să corectăm aceste lucruri", a conchis Tăriceanu. 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, miercuri, că săptămâna viitoare ar putea fi înfiinţată o comisie de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. 

"Eu cred că săptămâna viitoare putem înfiinţa comisia de anchetă", a spus Dragnea, la Antena 3. 

El a adăugat că, pe lângă foştii şefi ai SRI, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi fostul preşedinte Traian Băsescu, vor fi chemaţi la comisie, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, şeful STS, Marcel Opriş, Vasile Blaga, dar şi alte persoane. 

"Faptul că acum a ieşit această declaraţie şi că domnul preşedinte Traian Băsescu a confirmat ne dă toată justificarea pentru a înfiinţa această comisie de anchetă. Da, am vorbit cu colegii mei să verifice şi o să-mi spună mâine dacă eu, ca preşedinte al Camerei, pot să fiu preşedintele acestei comisii de anchetă. Mie mi se par lucruri foarte grave şi vreau să chemăm la audieri absolut toate persoanele despre care avem informaţii sau despre care pot apare informaţii în zilele următoare în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la acele alegeri", a adăugat Dragnea.

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close