O vorbă din popor spune - măsoară de 3 ori şi taie o dată. Este un principiu care se poate aplica tuturor lucrurilor pe care le facem. De aceea începem astăzi campania „Think Twice” pentru a veni în întâmpinarea tuturor celor care au înţeles să pună sănătatea şi prevenţia pe primul loc.
Astfel, prin campania „Think Twice”, ne propunem să căutăm variante, opţiuni şi surse complete de informare şi să abordăm inclusiv subiecte tabu pentru ca orice decizie pe care o luaţi să vă ajute să minimizaţi riscurile la care sunteţi expuşi.
Considerată până de curând o problemă numai pentru ţările cu venituri ridicate, epidemia obezităţii a cuprins îngrijorător de repede o lume întreagă. Pentru combaterea eficientă a acestui fenomen trebuie ca dialogul să treacă de la acuze la soluţii, iar autorităţile să trateze obezitatea la fel ca bolile cardiace sau cancerul. Mai ales că această boală constituie o povară pentru sistemele de sănătate.
De la alimentele primite cu porţia pe cartelă s-a trecut la abundenţa din hipermarketuri. Românii mănâncă din ce în ce mai mult şi mai haotic. O confirmă și specialiștii.
„Copiii sunt foarte expuşi la mâncare de foarte proastă calitate, în general dulciuri, produse de patiserie şi aşa mai departe, familiile sunt ocupate, nu se mai găteşte”, a spus Ruxandra Pleșea, medic diabetolog şi de nutriţie.
Pe de altă parte, 8 din 10 copii au conturi pe o reţea de socializare, iar 26% deţin un smartphone de la vârsta de 8 ani. Asta duce la sute de mii de copii care petrec ore întregi pe telefon sau pe calculator.
Un alt risc este reprezentat de anumite substanţe care sunt din ce în ce mai prezente în viaţa noastră.
„Trebuie să amintim de plastic, de anumite substanţe din vasele pentru gătit, cele neaderente, substanţe care se găsesc ca fungicide, pesticide. Aceste substanţe se numesc distructori endocrini, ei pot să mimeze estrogenul, pot să capteze receptorii pentru estrogen şi să producă tulburări endocrine ce predispun la obezitate şi nu numai”, a explicat medicul.
Însă, aspectul inestetic al corpului nu este singura problemă: „Înseamnă boli cardiovasculare care se instituie mai precoce, înseamnă diabet zaharat de tip 2, o asociere mai mare cu astmul bronşic, cu alergiile, cu tulburări de dinamică sexuală, o maturizare sexuală precoce care duce la stoparea creşterii în înălţime şi nu în ultimul rând, obezitatea se asociază cu multe probleme psiho-emoţionale.”
De aceea, specialiştii ne recomandă să acţionăm imediat ce observăm că începem să acumulăm kilograme în plus. Iar schimbarea trebuie făcută la nivelul întregii familii.
„Trebuie să avem un anumit număr de mese pe zi, obligatoriu cele trei mese pe zi, este importantă ora la care luăm micul dejun, prânzul şi cina. Indicat este să avem şi cele două gustări pentru că ajută foarte mult rata metabolică. Este important să mâncăm fructe şi legume în stare crudă. Este foarte important să nu renunţăm şi să conştientizăm că avem nevoie de activitate fizică măcar 30 de minute pe zi”, a explicat nutriționistul Carmen Țenescu.
Atât copiilor, cât şi adulţilor le vine cel mai greu să renunţe la zahăr.
„Zahărul este un drog, el acţionează în zone ale creierului la fel ca şi alte droguri de mare risc. Avem zahăr în murături, avem zahăr în pâine, în iaurturi, în lapte, avem zahăr în sosurile sărate, chiar dacă simţi gustul intens sărat, asta nu implică şi absenţa zahărului” - Ruxandra Pleșea, medic diabetolog şi de nutriţie.
De aceea, este foarte important să citim etichetele alimentelor pe care le cumpărăm.
„În momentul în care citim o etichetă, primul ingredient este în cantitatea cea mai mare, apoi urmează în ordine descrescătoare. La ciocolată trebuie să avem grijă dacă primul ingredient este zahăr, pudră de cacao sau masă de cacao; la pateu trebuie să avem grijă dacă primul ingredient este ficat sau slănină sau şorici”, a explicat nutriționistul Carmen Țenescu.
„Trebuie să facem o educaţie continuă de prevenţie şi de rezolavre a acestei probleme, numite obezitate pentru că altfel vom avea o populaţie cu boli cronice începute în copilărie şi care vor evolua”, a adăugat medicul Ruxandra Pleșea.
Reducerea riscurilor legate de consum este o preocupare tot mai des întâlnită în industrii dintre cele mai diverse, de la industria alimentară, textilă şi până la cea a tutunului. În acest sens se dezvolta un portofoliu de produse care are scopul de a reduce posibilele efecte nocive la care ne expunem.
Pentru mai multe informații, vă invităm să urmăriți materialul video de mai jos: