Antena 3 CNN Actualitate Când ar trebui să mergi urgent la oftalmolog. Şapte semne pe care nu trebuie să le ignori

Când ar trebui să mergi urgent la oftalmolog. Şapte semne pe care nu trebuie să le ignori

În mod normal, o vizită la oftalmolog ar trebui să se regăsească pe calendarul oricărei persoane preocupate de sănătatea sa, însă de multe ori, în absenţa unor simptome grave, amânăm un astfel de control medical. Pentru a te asigura că o să te bucuri pe termen lung de o vedere sănătoasă, dar şi pentru a evita complicaţii mai serioase, anumite probleme oftalmologice nu trebuie ignorate, în speranţa că vor trece de la sine. Iată care sunt unele dintre simptomele care ar trebui să te trimită imediat la oftalmolog.

Când ar trebui să mergi urgent la oftalmolog. Şapte semne pe care nu trebuie să le ignori
de Georgiana Adam    |    18 Feb 2021   •   13:47

Observi pete plutitoare în câmpul vizual

De obicei, miopia este depistată în copilărie și este diagnosticată în primii ani de școală, însă la adulţi pot apărea diferite complicaţii ale acestei afecţiuni. Dacă în câmpul tău vizual apar miodezopsii, aşa-numitele „musculițe zburătoare” sau „pete plutitoare”, bruște, în același timp cu mișcările globului ocular sau observi sclipiri luminoase în unul sau în ambii ochi, trebuie să mergi cât mai urgent la medicul oftalmolog. Aceste simptome pot indica o dezlipire a retinei, care desemnează o complicaţie a miopiei.

Senzația de ochi iritaţi

Senzaţia de iritaţie a ochilor, prin ea însăși, nu este un semnal de alarmă, dar atunci când devine o neplăcere frecventă poate constitui un simptom al sindromului ochiului uscat, o afecțiune cronică care rezultă din lipsa de lubrifiere și umiditate a suprafeței ochilor.

Cei care suferă de această afecțiune, care este foarte neplăcută, ar trebui să viziteze medicul oftalmolog, care le poate recomanda un tratament potrivit.

Expunerea accidentală la substanţe chimice

Dacă, din orice motiv, eşti expus la substanțe chimice care intră în contact cu ochii, trebuie să mergi de urgenţă la oftalmolog. În cazul unui astfel de accident, ca metodă de prim ajutor, cel mai bine este să îţi speli ochii cu multă apă rece timp de câteva minute. Ulterior, poţi merge la un consult de specialitate. Medicul oftalmolog va verifica toate structurile oculare care ar fi putut fi deteriorate de substanța care a intrat în contact cu ochiul.

Dureri oculare

Durerile acute de ochi ar putea fi un semn al mai multor probleme, inclusiv un corp străin care a pătruns în ochi sau o infecție virală sau bacteriană. O altă cauză a durerii intense este inflamația ochilor, creșterea presiunii intraoculare sau, pur și simplu, necesitatea schimbării ochelarilor. Creșterea presiunii intraoculare poate provoca, de asemenea, dureri oculare, dar de alt tip și poate fi însoțită de simptome gastro-intestinale, cum ar fi greață și vărsături, și simptome vizuale, cum ar fi declinul vizual.

Sensibilitate la lumină

Sensibilitatea la lumină, numită și fotofobie, este unul dintre simptomele migrenei oculare sau un indicator important al prezenței unei inflamații la nivelul ochiului. Prin urmare, este necesar să mergi la oftalmolog pentru a determina cauzele acestei sensibilități și pentru a o trata corect.

Migrene frecvente

Durerile de cap şi migrenele pot avea diferite cauze, dar atunci când încerci să identifici rădăcina problemelor este necesar să iei în considerate o evaluare a sănătăţii ochilor. Atunci când durerile de cap se agravează sau devin mai frecvente este posibil să suferi de  tulburări oculare, să ai nevoie de ochelari sau de noi lentile.

Vârsta

Până la 40 de ani, este recomandată o vizită la oftalmolog la fiecare trei sau cinci ani. E indicat ca aceste controale să se facă la fiecare doi ani, pe măsură ce o persoană se apropie de vârsta de 40 de ani. Pentru persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 65 de ani, se recomandă vizitarea medicului oftalmolog o dată pe an. Aceste controale te vor ajuta să depistezi anumite probleme şi să le tratezi în mod corespunzător, astfel încât să te bucuri de o vedere cât mai bună pe termen lung. După vârsta de 65 de ani, controalele oftalmologice trebuie să fie chiar mai dese, în funcţie de problemele fiecărei persoane. Aceste vizite la oftalmolog sunt esenţiale pentru o diagnosticare timpurie a unor boli, cum ar fi cataracta, glaucomul și degenerescența maculară.

În cele din urmă, indiferent dacă te confrunţi sau nu cu neplăceri legate de sănătatea ochilor, cel mai bine este să ai în vedere vizite regulate la oftalmolog, fie şi numai pentru a şti care sunt măsurile optime pentru tine pentru a-ţi proteja vederea.

Sursă foto: Pexels.com

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close