Antena 3 CNN Actualitate Când trecem la ora de vară 2021. Facem asta pentru ultima oară

Când trecem la ora de vară 2021. Facem asta pentru ultima oară

E deja primul weekend al lunii martie și trebuie să ne amintim că aceasta este luna în care se va face trecerea la ora de vară 2021, poate pentru ultima oară. Momentul în care ceasurile trebuie date înainte cu o oră se apropie.

Când trecem la ora de vară 2021. Facem asta pentru ultima oară
de Georgiana Adam    |    07 Mar 2021   •   15:11

 În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore la ora de iarnă).

Trecerea la ora de vară 2021 se va face la o săptămână după echinocțiul de primăvară, marcat la 20 martie 2021, când ziua va fi egală cu noaptea. Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie.  

Schimbarea orei se va face în ultimul weekend al lunii martie 2021, mai exact în noaptea de 27 spre 28 martie 2021, când ora 3:00 devine ora 4:00. „Dormim mai puțin”, cum se spune, iar 28 martie 2021 va fi cea mai scurtă zi a anului, având teoretic 23 de ore.  Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune  o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. 

Cum se face trecerea la ora de vară

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00. 

Ora de iarnă este considerată însă ora standard. Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. 

Sistemul cu ora de vară - ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970. De ceva vreme însă tot mai multe țări contestă necesitatea de a mai schimba ora și cer stoparea la nivel internațional a acestei practici. 

×
Subiecte în articol: ora de vară 2021
Parteneri
Florin Călinescu îşi anunţă candidatura la preşedinţia României
x close