Antena 3 CNN Actualitate Caniculă şi incendii în Europa

Caniculă şi incendii în Europa

Caniculă şi incendii în Europa
24 Iul 2007   •   08:01

Canicula, seceta, dar şi incendiile de pădure au lovit şi alte ţări Europa. În Bulgaria, temperatura a depăşit toate recordurile din ultimii 120 de ani, de când se consemnează datele meteorologice. În mai multe oraşe din Bulgaria, temperatura a depăşit simţitor valoarea de 40 de grade. Recordul a fost atins la Veliko Tîrnovo, unde s-au înregistrat 45,5 grade. În nouă sate din regiune, apa este raţionalizată. La Ruse, mercurul a urcat până aproape de 43 de grade. Meteorologii avertizează că punctul maxim al valului de căldură va fi atins abia miercuri. Fermierii din toată ţara cer guvernului ajutoare de urgenţă din cauza secetei care a distrus, în unele locuri, 90% din recolta de porumb şi floarea-soarelui.

Situaţie gravă şi în Grecia, lovită de al doilea val de căldură din această vară. Se aşteaptă ca temperatura să urce marţi până la 44 de grade. Ministerul Sănătăţii a activat un plan de urgenţă pentru eventualele victime ale caniculei. Şi mai alarmante sunt sutele de incendii de pădure izbucnite, în ultimele zile, în toată ţara. Cel mai puternic a distrus câteva locuinţe şi a provocat evacuarea unui sat pe insula Evia, la nord de Atena. Doi piloţi şi-au pierdut viaţa în această zonă, în prăbuşirea unui avion de luptă împotriva incendiilor.

Un accident asemănător s-a soldat cu un mort şi un rănit grav în Italia, unde peste 8000 de pompieri sunt mobilizaţi împotriva incendiilor alimentate de caniculă. Traficul feroviar din zona oraşului Milano a fost întrerupt o oră şi jumătate, deoarece focul ameninţa calea ferată. Din cauza caniculei, starea de ?alertă roşie? a fost declarată în 11 oraşe italiene. La Messina, temperatura s-a apropiat pe alocuri de 45 de grade, iar la Roma se aşteaptă marţi peste 39 de grade. Potrivit meteorologilor, temperaturile vor scădea abia miercuri sau joi.

Antena 3

×
Parteneri
Mircea Badea, despre femeia căreia îi datorează toată cariera
x close