Antena 3 Actualitate Casele de sănătate judeţene vor fi desfiinţate, pentru a se face economii la buget. Nicolăescu: DSP judeţene consumă 10% din fondurile MS, CAS judeţene mănâncă 3% din FNUASS

Casele de sănătate judeţene vor fi desfiinţate, pentru a se face economii la buget. Nicolăescu: DSP judeţene consumă 10% din fondurile MS, CAS judeţene mănâncă 3% din FNUASS

de M.Z.    |    12 Mar 2013   •   14:59
Update 14.15 - Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că e prea multă agitaţie şi emoţie pe tema desfiinţării direcţiilor de sănătate publică judeţene şi Caselor judeţene de asigurări de sănătate. Totuşi, proiectul nu a fost încă prezentat în guvern.

Direcţiile de sănătate publică judeţene consumă 10% din fondurile de administrare ale Ministerului Sănătăţii, iar casele de asigurări de sănătate judeţene "mănâncă", potrivit legii bugetului, 3% din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, a declarat marţi ministrul Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele de asigurări de sănătate publică judeţene vor fi desfiinţate în următoarele zile, măsură care va aduce economii la buget.

"Vom încerca să găsim resurse în interiorul sistemului reducând birocraţia, eliminând verigile birocratice care, din punctul meu de vedere, nu-şi mai găsesc locul, care sunt verigi birocratice făcând parte din sistemul comunist. Noi funcţionăm cu aceleaşi structuri deconcentrate din 1950. Totuşi, au trecut mulţi ani de atunci. Ca atare, în câteva zile veţi vedea o măsură radicală, desfiinţarea direcţiilor de sănătate publică judeţene, care consumă circa 10 la sută din fondurile de administrare ale Ministerului Sănătăţii. Banii îi vom duce către programele naţionale în special, acolo unde avem deficit de finanţare. Vom desfiinţa casele judeţene de asigurări de sănătate. Ele mănâncă, dacă ştiţi, pe legea bugetului trei la sută din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate", a spus ministrul Eugen Nicolăescu la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, organizat cu ocazia "Săptămânii Pacienţilor".

Ministrul Sănătăţii a precizat că desfiinţarea caselor judeţene de asigură de sănătate va permite economisirea a aproximativ unu la sută din cei peste 19 miliarde de lei, bani care vor fi folosiţi pentru îmbunătăţirea programelor naţionale de sănătate.

Nicolăescu a precizat că 2013 va fi anul marilor schimbări în Sănătate, precizând că are sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate.

În casele de asigurări de sănătate şi în direcţiile de sănătate publică judeţene lucrează aproximativ 8.000 de persoane.

Proiectul privind reorganizarea caselor de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene este deocamdată la Ministerul Sănătăţii, nu a fost prezentat în Guvern şi nici nu a fost supus dezbaterii publice, fiind aşteptată o propunere concretă, a declarat consilierul guvernamental Vasile Cepoi.

Întrebat dacă sistemul poate funcţiona fără cele două instituţii, Vasile Cepoi a spus că poate fi un alt tip de instituţii care să preia atribuţiile celor desfiinţate.
___________________________________________________

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, marţi, că direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele de asigurări de sănătate publică judeţene vor fi desfiinţate în următoarele zile, potrivit Mediafax.

Nicolăescu a precizat că măsura desfiinţării direcţiilor de sănătate publică judeţene şi caselor de asiguări de sănătate publică judeţene va aduce economii la buget.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că 2013 va fi anul marilor schimbări în sănătate, precizând că are sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate. 
×
Subiecte în articol: Eugen Nicolaescu economii

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close