Antena 3 CNN Actualitate Caz șocant în Harghita. Ursul lovit de mașină, lăsat o zi întreagă să agonizeze pe șosea, a fost omorât. Prefectul de Harghita, demis  

Caz șocant în Harghita. Ursul lovit de mașină, lăsat o zi întreagă să agonizeze pe șosea, a fost omorât. Prefectul de Harghita, demis  

Caz șocant în Harghita. Ursul lovit de mașină, lăsat o zi întreagă să agonizeze pe șosea, a fost omorât. Prefectul de Harghita, demis  
Sursa foto: foto: DRDP Brașov
17 Noi 2019   •   15:12

Update: Ministrul Afacerilor interne a intervenit în cazul ursului din Harghita. Marcel Vela a spus într-un comunicat de presă că a demarat procedura de demitere a prefectului județului Harghita, având în vedere modul cum s-a acționat în această cauză.

”Având în vedere modul în care autoritățile județene au gestionat situația ursului lovit seara trecută de o mașină, între localitățile Praid și Sovata, astăzi a fost luată prima măsură administrativă dispusă de către ministrul Ion Marcel Vela.

Astfel, a fost începută procedura de demitere din funcție a prefectului județului Harghita pentru că, în calitatea sa de Președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a gestiona eficient și operativ această problemă, deși a fost înștiințat în timp util de către ISU Harghita despre eveniment și suferințele animalului rănit.

De asemenea, vor fi efectuate verificări pentru a se stabili dacă sunt și alte persoane, manageri din structurile MAI de la nivel central, care nu au stabilit procedurile și responsabilitățile clare de intervenție, conform prevederilor legale”, se arată într-un comunicat.

Update: Ursul rănit sâmbătă seara în accidentul rutier de la Praid a fost tranchilizat şi apoi împuşcat.

Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Harghita, dr. Lado Zsolt, a declarat duminică că animalul avea trei picioare facturate şi ar fi fost imposibil să supravieţuiască în pădure. Ursul a fost împuşcat de vânători şi a fost îndepărtat de pe carosabil.

Update: Ursul a fost tranchilizat și urmează să fie ridicat de un buldozer. Animalul se află încă în viața. La un moment dat, chiar a fost surprins când s-a ridicat, în ciuda spuselor medicilor.

Atenție! Urmează imagini cu un ridicat impact emoțional!

Știrea inițială: Un urs a fost lovit, sâmbătă seara, de un autoturism în care se aflau trei persoane, la ieşirea din localitatea Praid, un minor aflat în maşină suferind un atac de panică, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu.

"Persoanele din autoturism nu au fost rănite şi nu au fost în pericol. Un minor a suferit un atac de panică şi a fost asistat de echipajul SMURD", a precizat Alina Ciobotariu.

În context, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, Gheorghe Filip, a declarat că, în urma impactului, maşina a ieşit în afara carosabilului, iar ursul a fost grav rănit.

"În urma impactului, atât ursul, cât şi autoturismul au părăsit partea carosabilă. Din accident nu au rezultat victime omeneşti, însă ursul a fost grav rănit, se pare că are membrele fracturate", a spus Gheorghe Filip.

În prezent, perimetrul este asigurat de poliţişti şi jandarmi, la faţa locului aflându-se autorităţile competente care urmeaă să ia o decizie în ceea ce priveşte animalul rănit.

Ursul se află în agonie de 16 ore, însă autoritățile nu au luat nicio măsură în acest sens.

”Medicul veterinar a fost acolo și a constatat că animalul nu mai are șanse la viață și trebuie să se ia o măsură în acest sens. Suntem dotați și cu un utilaj de tip volă, pentru a interveni. În aceaste 16 ore am făcut tot ce ține de competența noastră.”, a spus Gheorghe Filip, purtător de cuvânt.

”E o acțiune criminală. Poliția sper să facă o anchetă și să îi tragă la răspundere și pe medicii veterinari. Nu există nici garduri de protecție la șosea. Dacă aveam o poliție a animalelor, așa cum e și în altă parte, animalul era salvat. Am făcut nenumărate demersuri. Dăncilă nu a luat nicio măsură”, a spus Marius Marinescu, președintele Federației pentru Protecția Animalelor.

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close