Antena 3 CNN Actualitate CCR: Parlamentarii nu pot fi sancționați prin blocarea participării la activițăți

CCR: Parlamentarii nu pot fi sancționați prin blocarea participării la activițăți

CCR: Parlamentarii nu pot fi sancționați prin blocarea participării la activițăți
07 Dec 2018   •   14:27

CCR spune că parlamentarii nu pot fi sancționați prin suspendarea participării la lucrările legislativului pentru că le obstrucționează mandatul pentru care au fost aleși de cetățeni.

Opoziția a reclamat la Curtea Constituțională faptul că în Regulamentul Camerei Deputaților a fost introdusă o nouă formă de sancțiune a aleșilor: „(1) Abaterile de la regulament atrag următoarele sancţiuni: [...] g) fără a aduce atingere dreptului de vot în şedinţa de plen şi sub rezerva respectării stricte a regulilor de conduită, suspendarea temporară a participării deputatului la o parte sau la toate activităţile Parlamentului pentru o perioadă cuprinsă între două şi treizeci de zile lucrătoare”.

Critica vizează introducerea unei sancțiuni disciplinare, respectiv suspendarea participării deputatului la o parte sau la toate activitățile Parlamentului pentru o perioadă cuprinsă între două și treizeci de zile lucrătoare, care, în opinia autorilor sesizării, reprezintă o obstrucționare incompatibilă cu Legea fundamentală a exercitării mandatului cu care acesta a fost învestit.

„Cu privire la sancțiunile disciplinare aplicabile membrilor Parlamentului, Curtea s-a pronunțat în cadrul controlului de constituționalitate a priori exercitat asupra unei legi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, prin Decizia nr.81 din 27 februarie 2013, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.136 din 14 martie 2013. Cu acel prilej, Curtea a constatat că reglementarea sancţiunii  disciplinare a parlamentarului aflat în conflict de interese, constând în „interzicerea participării la lucrările Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioadă de cel mult 6 luni”, este de natură să afecteze mandatul parlamentar”, spune CCR în motivare.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close