Antena 3 CNN Actualitate Ce date va conţine noua carte electronică de identitate. CIP-ul este obligatoriu?

Ce date va conţine noua carte electronică de identitate. CIP-ul este obligatoriu?

Ce date va conţine noua carte electronică de identitate. CIP-ul este obligatoriu?
20 Mar 2013   •   20:52

Este posibil ca, începând cu această vară, românii să se legitimeze, dacă vor dori, cu un nou act de identitate. Cartea electronică de identitate va conține date biometrice care vor fi șterse din sistem prin procedură automată imediat după ce actul a fost eliberat, potrivit unui document postat pe site-ul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), scrie gandul.info.

În baza OUG nr.82/2012, începand cu 1 iulie 2013 se pot elibera cărţi electronice de identitate, pe baza căruia cetăţenii români pot călători în statele membre ale Uniunii Europene.

Noile cărți electronice vor conține date biometrice, precum și imaginea facială și imaginile impresiunilor papilare a două degete. Singurele persoane exceptate de la obligația de furnizare a impresiunilor papilare sunt persoanele pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă.

Cartea electronică de identitate va fi de tip smart card și va conține date cu caracter personal (numele şi prenumele, sexul,  cetăţenia, data şi locul naşteri, CNP, adresa de domiciliu, semnătura olografă şi fotografia), inclusiv date biometrice ale titularului, în format tipărit şi/sau în format electronic, stocate în cip-ul încorporat, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.

Totodată, pentru persoanele care, din motive de conștiință sau religioase refuză eliberarea cărții electronice de identitate, se vor elibera cărți fărp cip încorporat, care conțin date cu caracter personal în format tipărit, precum și elemente de particularizare și de siguranță.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close