Antena 3 CNN Actualitate Ce este insomnia şi când apare. Sfaturi să dormim bine noaptea

Ce este insomnia şi când apare. Sfaturi să dormim bine noaptea

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 11:32 18 Aug 2022 Modificat la 11:32 18 Aug 2022
insomnie sfaturi oana deleanu
Ce este insomnia şi când apare. Sfaturi să dormim bine noaptea Sursa foto: Antena 3

Oana Deleanu, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, a vorbit la "Sfat de sănătate" cu Andreea Cigolea, despre cât de important este somnul, dar şi care sunt cele mai frecvente cauze ale insomniei.

Ce este insomnia şi când apare

"În general insomnia o diagnosticăm conform standardelor medicale atunci când persoana respectivă nu doarme bine cel puţin trei nopţi pe săptămână, cel puţin trei luni consecutive. Altfel vorbim de insomnie acută care poate să apară în context de examen, de stres emoţional, se întâmplă ceva la locul de muncă. Atunci când vorbim de insomnie e foarte important să facem un diagnonstic diferenţial faţă de deprivarea de somn. Sunt unele persoane care sunt obosite pentru că dorm puţin şi anamneza pentru insomnie începe cu a întreba bolnavul ce alte boli mai are şi ce tratamente ia.

Medicamentele care duc la insomnie

De exemplu, există tratamente şi aproape orice medicament are ritmul circadian în concordanţă cu care se administrează. Până şi banalele medicamente hipertensive pot să intervină în structura somnului, după care noi facem o anamneză pentru bolile de somn care sunt multe, peste 80 şi trebuie să ne asigurăm că pacientul nostru nu are altă boală în spatele insomniei. După care ajungem la problemele psihologice în care intră şi problemele pe care le tratează psihiatrul uneori - depresia şi anxietatea, care sunt cele mai frecvente cauze ale insomniei.

De ce apare insomnia după infecţia cu COVID

Este mai greu de răspuns la întrebare, dar tot ceea ce putem să spunem cu siguranţă este că virusul care mergea prin nervul olfactiv se duce în hipotalamus, unde sunt centrii somnului şi ai veghi, centrul foamei şi ai saţietăţii, centrii sexuali. Hipotalamus este un reglator pentru organism şi atunci s-a constatat că într-adevăr la persoanele care au decedat prin boală COVID severă, studii din străinătate au demonistrat la necropsie că exista şi o infiltrare a creierelui.

Sfaturi să dormim bine noaptea

În primul rând, deşi e un sfat greu de respectat, este bine să păstrăm aceeaşi oră de culcare şi de trezire, zi de zi (...) E important ca înainte de somn să respectăm nişte reguli de igienă. Nu o să insist asupra faptului că e important să dormim într-o cameră întuncată, în care e linişte, care este aeristă, să avem nişte aşternuturi în care să ne simţim bine, să avem o ţinută în care să ne simţim bine, o temperatură optimă, care în general trebuie să fie un pic mai mică decât temperatura din restul casei, pentru că noi ca să adormim, în afară de faptul că se secretă melatonină, trebuie să şi scadă temperatura corpului un pic. De aceea se recomandă seara duşul seara la culcare, pentru că facem vasodilatație şi pierdem un pic din temperatura corporală.

Ce e important să facem cu două ore înainte de culcare

De asemenea, dacă vorbim de reguli de igienă a somnului, nu trebuie să avem televizor în dormitor. Asta este foarte greu (...) Cu cel puţin două ore înainte de culcare trebuie să dăm un shut down, o închidere generală, să facem ceva care să ne placă, să nu ne mai gândim la ce am făcut azi, la ce avem de făcut mâine. Nu mese copioase cu patru ore înainte de culcare", a declarat dr. Oana Deleanu, medic primar Pneumologie.

Interviul integral, în materialul video de mai sus.

×
x close