Antena 3 CNN Actualitate Ce se întâmplă cu cei care se sărută sub o ramură de vâsc în noaptea de Crăciun  

Ce se întâmplă cu cei care se sărută sub o ramură de vâsc în noaptea de Crăciun  

Ce se întâmplă cu cei care se sărută sub o ramură de vâsc în noaptea de Crăciun  
23 Dec 2016   •   19:51

În mitologiile europene, vâscul are un loc cu totul aparte. Este o plantă încărcată de magie, simbol al curățeniei spirituale, al libertății și armoniei. Semn de bun augur al dragostei, apărător și protector al casei și al familiei, vâscul, căruia i se mai spune și ''creanga de aur'', este recunoscut acum drept simbol al Sărbătorilor de iarnă.  

Vâscul era considerat o plantă sacră atât de norvegieni și druizii celți, cât și de indienii nord-americani. Atârnat deasupra ușii, vâscul aduce noroc în casă, bunăstare și fericire.

Vâscul își menține prospețimea verde și în timpul iernii, rezistând la ger și întuneric. Vechii germani credeau că această plantă provine direct din cer, scrie realitatea.net.

Potrivit unei tradiții mult răspândite (în special în țările anglo-saxone) cei care se sărută de Crăciun sub o ramură de vâsc vor avea bucurie și fericire.

Sărutul sub vâsc este asociat pentru prima oară cu festivitățile organizate de greci cu ocazia Saturnaliilor, iar, mai târziu, cu tradițiile primitive legate de căsătorie. Acest obicei își avea originile în mai multe credințe. Una dintre acestea era aceea că vâscul era un leac pentru fertilitate. De Crăciun, fiecare fată care stătea sub coronița de vâsc nu putea refuza sărutul. Acesta putea însemna iubire, prietenie sau noroc. Dacă fata rămânea nesărutată, avea ghinion în dragoste în anul următor și nu se căsătorea. 

×
Subiecte în articol: sarut Crăciun noapte
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close