Antena 3 CNN Actualitate Ce trebuie să facem să ne păzim de caniculă

Ce trebuie să facem să ne păzim de caniculă

Ce trebuie să facem să ne păzim de caniculă
23 Iul 2007   •   15:08

Din cauza temperaturilor extrem de ridicate, medicii recomandă pe parcursul perioadei caniculare încetarea activităţii fizice, repaos în locuri răcoroase şi evitarea deplasărilor între orele 11 şi 18. Pentru a limita efectele canciulei în locuinţe, ferestrele expuse la soare vor fi închise, iar jaluzelele sau draperiile trase. Ferestrele vor rămâne închise atâta timp cât temperatura exterioară este mai mare decât cea din locuinţă şi vor fi deschise seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme. De asemenea, pentru a reduce temperatura din casă este bine ca lumina artificială să fie menţinută la intensitate scăzută şi utilizată pentru perioade mai scurte.

În plus, orice aparat electro-casnic de care nu este nevoie va fi închis. Dacă în locuinţă sau la locul de muncă nu există instalaţii de răcire a aerului, atunci este obligatroriu ca cel mult 2-3 ore zilnic să fie petrecute în spaţii care beneficiază de aceste condiţii, precum cinematografe, spaţii publice, magazine. Vestimentaţia în zilele canciulare trebuie să fie lejeră, din fibre naturale, de culori deschise.

Pe cap vor fi purtate pălării sau şepci în culori deschise. În zilele caniculare, consumul de lichide trebuie să depăşească doi litri. Practic este recomandat consumul unui pahar de apă la fiecare 15 - 20 de minute. Consumul de alcool - inclusiv bere sau vin - nu este indicat întrucât acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

De asemenea, va fi evitat consumul băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr. În schimb, medicii recomandă ca în această perioadă să fie consumate multe fructe şi legume proaspete întrucât acestea conţin o mare cantitate de apă. O mare deosebită trebuie acordată copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu dizabilităţi. Aceştia nu trebuie lăsaţi niciodată singuri, în maşini sau în încăperi prost ventilate, chiar dacă este vorba despre perioade scurte de timp.

Antena 3

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close