Antena 3 CNN Actualitate Ce trebuie să ştiţi despre pensiile private

Ce trebuie să ştiţi despre pensiile private

Ce trebuie să ştiţi despre pensiile private
21 Iun 2007   •   12:26

Sistem privat de pensii peste trei luni. Până atunci angajaţii cu vârste de până la 35 de ani vor trebui să aleagă cine îi va finanţa la bătrâneţe. Cei peste 35 de ani au opţiunea să îşi aleagă şi ei un fond de pensii private, doar că nu sunt obligaţi. Deşi timpul rămas este foarte scurt, cei mai mulţi români nici măcar nu ştiu ce sunt pensiile obligatorii private. În consecinţă, cel mai probabil, alegerea va fi făcută după ureche.

O parte din contribuţia pe care o plătim acum la sistemul asigurărilor sociale, de 9,5%, ce ne este oprit pe fluturaş, va trece în administrare privată. La noi se începe cu 2%. Banii se duc într-un fond unde fiecare va avea un cont personal. Dacă vorbim de angajaţi, plata lunară o face angajatorul în contul pe care l-a ales angajatul.

Dacă vorbim de cei care nu sunt salariaţi, au profesii liberale sau sunt în agricultură, ei îşi vor plăti singuri contribuţiile în cont. Contul pe care îl au se face pe baza CNP-ului. Banii sunt investiţi în diverse instrumente, legea le prevede pe toate şi în final ceea ce obţinem sunt 3 pensii:

- una de stat care va fi din ce în ce mai mică, va fi un fel de ajutor social,
- una privată care va fi din ce în ce mai mare,
- şi o a 3-a facultativă care va fi atât de mare cât contribui.

Limita este de 15% din venitul brut lunar. Sistemul este gândit în aşa fel încât să asigure după 20-30 de ani de contribuţie undeva la 80% din media salarială a ultimilor ani. La 20 de milioane, 80% înseamnă 16 milioane. Termini cu un salariu de 20 de milioane şi o să ai o pensie de 16.

Altfel, rămânând numai cu pilonul public rămânem în stadiul în care suntem acum. Pensiile sunt din ce în ce mai mici, acum sunt 3-4 milioane, probabil că în 20 de ani, o să fie de 2 milioane.

Fondurile private de pensii pot fi controlate, dar nu sunt garantate de stat. Se spune însă că banii sunt administraţi mai bine în mediul privat decât de stat. Există şi un revers al medaliei. În Anglia, Grecia sau Statele Unite unele fonduri de pensii private sunt la un pas de faliment din cauza unor investiţii riscante.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Declarația finală de pace pentru Ucraina a fost votată de 80 de state
x close