Antena 3 CNN Actualitate Ce urmează după modificarea Ordonanţei 114. Scumpiri accelerate după liberalizarea prețurilor la gaze și energie

Ce urmează după modificarea Ordonanţei 114. Scumpiri accelerate după liberalizarea prețurilor la gaze și energie

Ce urmează după modificarea Ordonanţei 114. Scumpiri accelerate după liberalizarea prețurilor la gaze și energie
Sursa foto: foto: guv.ro
07 Dec 2019   •   09:17

Proiectul de lege de abrogare a OUG 114/2018, pe care Guvernul Orban îşi va asuma răspunderea în Parlament va modifica în acelaşi timp şi legea energiei şi gazelor naturale şi va stabili un calendar de liberalizare a preţurilor la gaze şi la energie electrică cu termene mai strânse decât cele vehiculate până acum, scrie economica.net.

Concret, potrivit unor surse guvernamentale, concomitent cu abrogarea OUG 114, care pentru piaţa de energie a însemnat introducerea taxei de 2% pe cifra de afaceri şi reintroducerea preţurilor reglementate, noua lege, care va adapta legea actuală a energiei, va stabili că, de la 1 octombrie preţurile la gaze şi electricitate pentru populaţie vor fi liberalizate 100%.

Noul calendar scurtează astfel destul de mult calendarul de liberalizare, şi dereglementează total piaţa la 1 octombrie 2020. ANRE ar fi dorit un calendar mai lung pentru preţurile la energie electrică, adică măcar 1 ianuarie 2021, dintr-un motiv simplu: pierderile din trecut trebuie recuperate mai rapid, adică am putea avea parte de creşteri destul de mari de preţ pentru populaţie, într-un timp mai scurt.
 

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close